Швеція та Фінляндія підписали протоколи про вступ до НАТО

нато, фінляндія, Швеція, прапори

У штаб-квартирі НАТО у Брюсселі у вівторок, 5 липня, Швеція та Фінляндія підписали протоколи про вступ до Альянсу. Свої підписи поставили представники всіх 30 країн НАТО, повідомляє Радіо Свобода.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столенберг відкрив церемонію підписання Протоколу про приєднання. Він зазначив, що сьогоднішній день є "історичним".

Голови МЗС Фінляндії та Швеції, які підписали документ, акцентували, що вступ двох країн до союзу сприятиме не лише зміцненню їхньої безпеки, а й посилить безпеку НАТО в цілому.

Також повідомляється, що Росія на засіданні прямо не згадувалась, проте саме російське широкомасштабне вторгнення в Україну стало головним аргументом для того, щоб дві традиційно нейтральні країни вирішили вступити до НАТО.

Нагадаємо, що Фінляндія та Швеція були запрошені до НАТО на саміті організації в Іспанії 29 червня. Цьому передувало укладання цими країнами меморандуму з Туреччиною, яка відмовилася від перешкоджання їх вступу до НАТО в обмін на згоду співпрацювати з нею у сфері боротьби з тим, що сама Туреччина називає тероризмом.

Проте вже 4 липня Фінляндія та Швеція завершили переговори щодо приєднання до Північноатлантичного альянсу, як це було погоджено минулого тижня лідерами НАТО на їхньому саміті у Мадриді.