Токаєв звинуватив Назарбаєва у виплеканні олігархів у Казахстані: тепер їх зобов'яжуть "ділитися з народом"

Касым-Жомарт Токаев. Фото: пресс-служба президента Казахстана

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що його попередник Нурсултан Назарбаєв сприяв появі в країні прошарку вкрай багатих людей, яким тепер доведеться регулярно "допомагати народу". Як повідомляє Orda.kz, про це він сказав під час дистанційного виступу перед депутатами Мажилісу (нижньої палати парламенту).

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Завдяки першому президенту — Єлбаси — в країні з'явилася група дуже прибуткових компаній і прошарок людей, багатих навіть за міжнародними мірками. Вважаю, що настав час віддати належне народу Казахстану і допомагати йому на системній і регулярній основі. Тому уряду належить визначити коло компаній та узгодити ними розмір щорічних внесків у фонд. Крім того, чекаю активної участі і від тих осіб, які, фактично маючи величезні кошти, перебувають у тіні", — заявив Токаєв.

Як підкреслив президент, доходи всіх груп населення повинні зростати зі зростанням економіки, однак у Казахстані ця залежність не дотримується через отримання фінансово-промисловими групами наддоходів.

"Це незаперечна аксіома, яка в нашому випадку не працює. Ключовими вигодонабувачами в нинішній економічній ситуації стали фінансово-олігархічні групи. Банк розвитку Казахстану, по суті, перетворився на особистий банк для певного кола осіб, яких ми всі знаємо по прізвищах", — заявив Токаєв.

За словами глави держави, "є ризик" необґрунтованого виведення капіталу за кордон, іноді шляхом укладання незаконних угод, у зв'язку з чим доручив перевірити виведення коштів окремих неназваних публічно ФПГ.

Також, зокрема, повідомляється, що він доручив створити суспільно-соціальний фонд, який займатиметься допомогою щодо освіти, охорони здоров'я та іншими ініціативами, зокрема щодо дітей з рідкісними захворюваннями.

Токаєв наголосив, що цей фонд буде не президентським, а підзвітним саме суспільству, і вся інформація про нього буде відкритою. Фінансуватися ж він буде з приватних і державних джерел, при цьому зі слів президента не очевидно, чи йдеться про той самий фонд, до якого повинні будуть робити внески найбагатші компанії та люди.

Водночас казахстанський президент доручив провести ревізію фонду національного добробуту "Самрук-Казина" та всіх його структурних підрозділів, зокрема переглянути порядок закупівель. При цьому він додав, що "якщо фонд "Самрук-Казина" неможливо реформувати, то економіці Казахстану буде краще без нього".

Зазначимо, що на цьому ж засіданні Токаєв вніс кандидатуру нового прем'єр-міністра Казахстану Аліхана Смаїлова, яку Мажіліс в свою чергу схвалив. Також президент анонсував швидке виведення сил ОДКБ, спрямованих до Казахстану для охорони стратегічних об'єктів лише кількома днями раніше.

Попередній уряд, нагадаємо, був відправлений у відставку 5 січня на тлі масових протестів, що розгорілися в країні. Смаїлов, як перший віцепрем'єр, після цього став виконувати обов'язки глави уряду.

Нагадаємо також, що згаданий Назарбаєв, який керував Казахстаном понад 40 років, зокрема беззмінно правив ним з моменту здобуття незалежності, у березні 2019 року подав у відставку з посади президента. Новим главою держави автоматично став Токаєв, який обіймав посаду голови сенату (верхньої палати парламенту), а потім, за офіційними даними, переміг, на виборах президента.

Назарбаєв спершу зберіг свої інші посади, а в країні продовжив існувати культ його особистості, зокрема столиця країни була перейменована з Астани в Нур-Султан, у зв'язку з чим реальним керівником країни до січня 2022 року багато хто називав саме його. При цьому ще у квітні 2021 року Назарбаєв передав Токаєву посаду голови консультативно-дорадчої Асамблеї народу Казахстану, а у листопаді – посаду голови правлячої партії "Нур Отан", проте він, як і раніше, залишався головою Ради безпеки Казахстану.

Закон про цей орган говорить, що особисто Назарбаєв має право обіймати цю посаду довічно. Проте 5 січня Токаєв на тлі заворушень, що спалахнули в Казахстані, оголосив, що Радбез відтепер очолює він, а не Назарбаєв. Причому того ж дня радикальними протестувальниками було знесено прижиттєвий пам'ятник Назарбаєву в Талдикоргані, адміністративному центрі найбільшої за населенням Алматинської області.

Пізніше прес-секретар Назарбаєва Айдос Укібай заявив, що той нібито добровільно передав Токаєву повноваження голови Ради безпеки, при цьому він фізично весь час кризи перебував у Нур-Султані та підтримує дії Токаєва щодо придушення заворушень. Однак сам Назарбаєв з кінця грудня 2021 року себе публічно ніяк не проявляв, тому достеменно невідомо, де він знаходиться і яку позицію займає в ситуації, що склалася.