В Україну їдуть глави урядів Великобританії, Польщі та Нідерландів — Кулеба

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба. Фото: МЗС

Найближчими днями Україну одночасно відвідають прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, а також продовжиться "парад візитів" міністрів закордонних справ країн Євросоюзу. Про це повідомив під час онлайн-брифінгу глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Він зазначив, що стратегія захисту України передбачає три елементи: санкційні заходи щодо російської економіки та російських фінансових інтересів за кордоном; поглиблене оборонне співробітництво з іншими країнами; а також забезпечення активної дипломатичної підтримки.

"Елемент стратегії – парад візитів в Україну, і парад не як урочиста, декларативна, церемоніальна подія, а як вагомий дипломатичний інструмент", – додав міністр.

Він зазначив, що раніше закликав усіх партнерів України "приїхати до нас у гості" саме у січні-лютому – насамперед для того, щоб забезпечити постійне перебування в країні у цей період іноземних топ-чиновників.

"Буквально днями у нас у Києві будуть одночасно прем'єр-міністри Великобританії, Польщі, Нідерландів. Постійно прибувають міністри закордонних справ. Мій грецький колега вже в Україні, мій колега з Нідерландів вже практично на шляху. Так само, як і моя британська колега", — сказав Кулеба.

Також, за його словами, глави дипломатії низки центральноєвропейських країн теж будуть наступного тижня в Україні. Відбудеться й візит міністрів закордонних справ Німеччини та Франції, які виконують роль посередників у "нормандському форматі". Крім цього, в Україну цього тижня приїде президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган.

"Ніхто не знає, що у голові у Володимира Путіна, але я точно знаю, що з такою інтенсивною присутністю в Україні іноземних топ-чиновників ризики військової ескалації знижуються", — наголосив Кулеба.

Зазначимо, що тижнем раніше міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс заявила, що розглядає можливість створення тристороннього союзу між Британією, Польщею та Україною для зміцнення зв'язків між країнами в контексті російської агресії.

Нагадаємо також, що 19 січня Україну відвідував держсекретар США Ентоні Блінкен, який вирішив терміново поїхати Київ на тлі декларованих західними союзниками України побоювань з приводу накопичення російських військ поблизу українських кордонів.