Янукович подав ще один позов до ОАСК проти Верховної Ради

Віктор Янукович. Фото: Depositphotos
Суд може ухвалити рішення за новим позовом у будь-який момент. Фото: Depositphotos

Президент-втікач Віктор Янукович подав другий позов до Окружного адміністративного суду Києва. Цього разу він вимагає визнати відсутність у Верховної Ради повноважень позбавляти звання президента України в інший спосіб, окрім як шляхом імпічменту.

Про це повідомила представник парламенту у Конституційному суді Ольга Совгіря.

ОАСК вже відкрив провадження у цій справі. Призначено справу до розгляду у порядку спрощеного провадження, тобто без виклику сторін та проведення судового засідання.

"Рішення суду за цим позовом може бути прийняте практично будь-якої миті", - зазначила Совгіря.

Суть претензії Януковича у тому, що ВРУ у лютому 2015 року позбавила його звання президента України шляхом ухвалення Закону України від 04.02.2015 № 144-VIII.

Спочатку конституційність цього закону оскаржувалась у Конституційному суді. При цьому у 2019 році КСУ закрив провадження у цій справі.

Тоді в КСУ зазначили, що ця суперечка не є правовою, має політичний характер, тому суд не може приймати рішення з цього питання.

Попередній позов Янукович подав у грудні 2021 року. Суть тодішнього позову у тому, що парламент 22 лютого 2014 року ухвалив постанову про усунення Януковича з посади президента.

Він у свою чергу не згоден із цим, тому заперечує у суді визнання факту його самоусунення від здійснення конституційних повноважень президента України.

Фото: Depositphotos