Зеленський на рік продовжив безвізовий режим для громадян Великої Британії та Північної Ірландії

прапор великобританії
Прапор Великобританії. Фото:pixabay.com

Президент Володимир Зеленський продовжив указ "Про тимчасове запровадження безвізового режиму для громадян Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії", повідомляє сайт глави держави.

"Продовжити безвізовий режим в'їзду в Україну та транзитного проїзду через територію України для громадян Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, якщо термін їхнього перебування в Україні не перевищує 90 днів протягом 180 днів, до 30 січня 2023 року", — йдеться у тексті документа оприлюдненого на сайті глави держави.

Указ набуде чинності з дня оприлюднення.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, станом на грудень 2021 року громадяни України мають право в'їжджати у спрощеному порядку до 160 країн світу. Безвіз поширюється на 108 держав та територій, до 52 країн в'їзд відбувається за спрощеною процедурою електронної візи або візи після прибуття.

Через "брекзит" Зеленський вже продовжував британцям безвіз на рік на початку 2020 року, а коли цей термін добіг кінця, знову вніс зміну до указу. Тоді міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголошував, що це робиться з огляду на стратегічний характер українсько-британських відносин .

Безвізовий в'їзд для британців серед інших "громадян країн-членів Євросоюзу" Україна дозволила ще 2005 року. Однак, коли Великобританія вийшла з ЄС, це вимагало прийняття Україною додаткових кроків для збереження такої практики. З 1 січня 2021 року вихід Великобританії з Євросоюзу було завершено. Остаточну угоду про врегулювання наслідків такого кроку владі Британії та ЄС вдалося підписати лише за тиждень до того.

У жовтні 2021 року Сербія збільшила термін дозволеного перебування українців на своїй території. А наприкінці 2021 року Кабінет міністрів затвердив проект угоди з урядом Сейшельських островів про взаємне скасування візових вимог.