Зеленський прокоментував чутки про вторгнення Росії до України 16 лютого

Зеленський прокоментував чутки про вторгнення Росії до України 16 лютого
Зеленський прокоментував чутки про вторгнення Росії до України 16 лютого

Президент України Володимир Зеленський заявив, що влада розуміє всі ризики, але вважає, що в інформаційному просторі зараз надто багато інформації щодо вторгнення Росії до України. Гарант закликав надавати докази про вторгнення 16 лютого, якщо вони є.

Про це Володимир Зеленський заявив на брифінгу на Херсонщині, де він перебуває з робочою поїздкою.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи вірить він, що найближчого тижня буде глибока ескалація з боку Росії і чи готується Україна до неї, Зеленський заявив, що Україна має насамперед розраховувати на свої сили.

“Ми повинні як держава розраховувати на себе, перш за все, розраховувати на своїх військових, розраховувати на своїх громадян і бути готовими будь-якого дня. Я вважаю, що на сьогодні в інформаційному просторі дуже багато інформації про глибоку повномасштабну війну з боку РФ”, - заявив президент.

Крім того, Зеленський запевнив, що в Україні розуміють усі ризики.

Ми розуміємо всі ризики, розуміємо, що ці ризики є. Якщо у вас чи будь-яких інших людей є якась додаткова інформація щодо 100% вторгнення РФ в Україну, починаючи з 16 лютого, давайте нам, будь ласка, цю інформацію. Ми працюємо у щоденному режимі, отримуємо інформацію від нашої розвідки. Вдячні та іншим розвідкам інших держав", - сказав Зеленський.

При цьому відповідаючи на запитання, чи означає це, що він не погоджується з оцінками західних країн щодо загрози вторгнення, президент відповів ухильно.

"Я не кажу, що ми згодні або не згодні з якоюсь інформацією про майбутню подію, яка не відбулася. Ми аналізуємо різну інформацію. І я не можу сказати, що наша українська розвідка працює гірше за західну", - підкреслив гарант.

Він також заявив, що дипломатія – це "єдиний шлях для деескалації та деокупації", тому влада спілкується щодня з керівництвом різних держав, різних лідерів, різного рівня.

"На сьогодні повномасштабної війни в Україні немає. Я як президент маю говорити зі своїм суспільством, маючи відповідну реальну інформацію", - заявив Зеленський.

За його словами, поширення інформації про можливе вторгнення з боку РФ провокує в українському суспільстві паніку, яка на руку противнику.

"Це може статися будь-якого дня, як я і говорив раніше. З самого початку ми не вірили в це, з самого початку війни на сході нашої країни в 2014 році. Саме тому я маю аналізувати всю інформацію, яку ми маємо. У нас є багато інформації, тому що ми на цих кордонах, це наші кордони, це наша територія... І зараз найкращий друг для ворогів – це паніка в нашій країні. І вся ця інформація лише провокує паніку та не допомагає нам", – заявив Зеленський.

Зазначимо, закордонні ЗМІ з посиланням на анонімні джерела у Білому домі знову публікують повідомлення про можливе повномасштабне військове вторгнення Росії в Україну.

Зокрема, видання The Guardian з посиланням на дипломатичні джерела повідомило, що президент США Джозеф Байден передав лідерам країн Євросоюзу та іншим союзникам інформацію про можливість початку повномасштабних військових дій між Україною і РФ вже 16 лютого.

Крім того, інформаційне агентство Bloomberg з посиланням на офіційних осіб, знайомих із цим питанням, повідомило, що будь-які дії з боку Росії щодо України можуть розпочатися вже у вівторок, 15 лютого.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявляв, що така хвиля повідомлень про масштабний воєнний конфлікт вже призвела до відтоку інвестицій із країни. У результаті тепер для стабілізації українській економіці потрібно близько 4-5 мільярдів доларів, які країна отримуватиме у міжнародних кредиторів.

На тлі можливої агресії Росії спочатку президент США Джозеф Байден   закликав   всіх американців, які залишаються в Україні, негайно залишити країну.

Після заяви американського лідера інші країни   почали масово робити аналогічні заклики   до своїх громадян. Станом на ранок 12 лютого вже 19 країн зробили такі заяви.