Аліну Паш вигнали з відбору на "Євробачення" за рішенням організаторів, артистка лише погодилася — НОТУ

Аліна Паш
Фото: Facebook/alinapashofficial

Організаційний комітет національного відбору українського учасника музичного конкурсу "Євробачення-2022" вирішив припинити участь у ньому співачки Аліни Паш, яка 12 лютого була визнана його переможницею.

Як повідомляє Національна громадська телерадіокомпанія України, таке рішення було прийняте на позачерговому засіданні оргкомітету 16 лютого. Відповідно, Паш не представлятиме Україну на "Євробаченні-2022". Як зазначено у повідомленні, "артистка висловила згоду з таким рішенням".

Підставою для нього стала офіційна відповідь Державної прикордонної служби від 16 лютого про недостовірність інформації, наданої Суспільному мовнику стороною артистки щодо законності відвідування нею Криму у 2015 році.

НОТУ вказує, що згідно з пунктом 3.4 правил нацвідбору вона має право у будь-який момент (отже, і після проведення відповідного телевізійного концерту) припинити участь виконавця у відборі, якщо буде встановлено факт надання ним недостовірної інформації або приховування інформації чи інших істотних обставин про себе.

Нагадаємо, що раніше в середу Паш заявила, що сама відмовилася від участі в "Євробаченні" через "віртуальну війну", що розгорілася навколо обґрунтованості її участі у відборі і, відповідно, перемоги на ньому. "Ми зв'яжемося з Суспільним та підпишемо всі необхідні документи", — додала при цьому виконавиця.

Раніше з'ясувалося, що представник співачки подав недостовірну довідку про перетинання нею адмінкордону з Кримом у 2015 року через надану КПВВ "Чаплинка".

У 2019 році Паш публічно заявляла, що відвідувала у 2015 році Крим з метою виступу на весіллі у місцевої мешканки й, більш того, летіла туди літаком через Росію.

Таким чином, вона визнавала за собою одразу два порушення нинішніх правил відбору на "Євробачення": заборони на участь у публічних чи приватних заходах у Росії чи на окупованих територіях, а також заборони на відвідування окупованих територій із порушенням українського кордону.

Водночас про мету візиту було відомо лише за словами Паш, тоді як достовірність довідки про перетин адмінкордону з Кримом теоретично можна було перевірити за даними Держприкордонслужби.

Сама Паш 16 лютого оприлюднила відео, на якому особисто запитує в ДПСУ довідку з цього питання. Проте відомство їй відмовило через те, що ця інформація зберігається в базі даних лише протягом п'яти років, а цей термін уже минув.

При цьому вона заявила, що член її команди, який подав у НОТУ підроблену довідку, зробив це "з бажання допомогти, але допомога такого роду неприпустима". Також Паш повідомила, що сьогодні розриває стосунки зі своїм директором, і "цим уже займаються юристи".

Однак раніше ДПСУ давала іншу аргументацію неможливості надання таких даних: у відповіді на відповідний запит НОТУ відомство послалося на те, що це приватна інформація, яка не може передаватися без згоди самої артистки, і нічого не говорило про термін зберігання даних у п'ять років.

Нагадаємо, що у 2019 році Україна взагалі не брала участі в "Євробаченні" через скандал, що виник після перемоги на національному відборі співачки Maruv через факт її виступів у Росії. Однак тоді правила, що забороняв брати участь у відборі гастролював у РФ, не існувало.

Проте НОТУ запропонувала Maruv контракт на участь у "Євробаченні-2019" у такому вигляді, що та від неї відмовилася. Зокрема її хотіли зобов'язати не гастролювати в Росії далі, не давати неузгоджених коментарів ЗМІ під час "Євробачення", не імпровізувати на сцені та передати права на пісню Siren Song, що перемогла на відборі.

Більше того, слідом за Maruv відмовилися від участі група Freedom Jazz, що посіла друге місце, група Kazka, що посіла третє місце, та група Brunettes Shoot Blondes, що посіла четверте місце, після чого НОТУ вирішила в принципі скасувати участь України в міжнародному конкурсі.

Проте на даний момент рішення про повну відмову від участі в "Євробаченні-2022" або участі іншого представника організатори не приймалося. Друге ж місце на відборі, нагадаємо, зайняла група Kalush Orchestra, яка заявила про фальсифікацію підсумків голосування і раніше була помічена в конфлікті з Аліною Паш.