Куди поїхати фрілансеру: 9 країн, де приймають цифрових кочівників

Куди поїхати фрілансеру: 9 країн, де приймають цифрових кочівників

Працювати віддалено можна не лише з дому, а й з берега моря та океану. Останнім часом це розуміють дедалі більше фрілансерів, які тільки й встигають міняти країни для життя, не відриваючись від робочого процесу.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Завдяки пандемії видалення стало настільки звичним і поширеним, що поняття workation (суміщення роботи та відпустки) перестало викликати різке відторгнення у роботодавців. Якщо співробітник і так не працює в офісі, яка різниця, звідки він виконує робочі завдання?

Сьогодні виїхати попрацювати з іншої країни стало навіть легше, ніж раніше: через ту саму епідемію багато держав запровадили для фрілансерів та цифрових кочівників спеціальні візи.

Delo.ua обрали дев'ять країн на будь-який смак, де візьмуть до себе віддальників на особливих умовах. Розповідаємо, як туди потрапити, а бонусом наводимо історії тих, хто вже випробував дистанційну роботу у вказаних місцях.

Жити та фрілансити в Європі чи на звичному курорті

Естонія

Віза для цифрових кочівників Digital Nomad Visa в Естонії з'явилася порівняно недавно трохи більше року тому. За допомогою її фрілансери або віддальники, робота яких не залежить від місця знаходження, можуть жити в країні 12 місяців.

Наймані співробітники мають надати контракт зі своїм роботодавцем, підприємці — документи про реєстрацію бізнесу в іншій країні, а фрілансери — договори з клієнтами, більшість з яких не живуть в Естонії.

Від усіх знадобиться резюме та витяг із банку про доходи за останні півроку — не менше 3504 євро (109,6 тисячі грн) на місяць (без урахування податків).

Також треба буде сплатити мито 80-100 євро (2502 — 3128 грн). Щоправда, в'їзд дозволять лише жителям країн із сприятливою епідемічною обстановкою.

Туреччина

Хоча в Туреччині немає спеціальних віз для цифрових кочівників, українським видальникам сюди потрапити дуже просто — потрібен лише біометричний паспорт, документ про вакцинацію від COVID-19 або негативний ПЛР-тест на коронавірус, HES-код (виходить після заповнення анкети на сайті МОЗ) Туреччини) та страховка. Одночасно відпочивати та віддалено працювати тут вийде до 90 днів.