НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

LEGO продаватимуть набір за фільмом "Один вдома", створений українцем - ось його історія

LEGO продаватимуть набір за фільмом "Один вдома", створений українцем - ось його історія

Олексій Сторожук про те, як створював будинок Кевіна і співпрацював з дизайнерами Lego, скільки йому належить роялті, про твіт Маколея Калкіна, а також про несподіваний спосіб використання конструктора

Незабаром у будинках західних країн зазвучить Carol of the bells — англійська версія мелодії "Щедрик", з якою більше століття тому познайомив світ український композитор Леонтович. Через 120 років відчуття свята суспільству подарує ще один виходець з України — вже у листопаді в усьому світі стартує продаж набору LEGO за мотивами культового різдвяного фільму 90-х "Один удома", головним розробником якого став фанат конструктора з Вінниці.

Олексію Сторожуку 30 років, має дружину, маленьку доньку, науковий ступінь з медицини в перспективі, а ще — захоплення конструюванням. Як і кожна дитина 90-х, вона виросла на перегляді "Один вдома" і зізнається, що не може уявити без неї зимових свят. Любов до фільму та сімейну традицію збирати різдвяні будиночки з блоків Олексій втілив у майже ідентичній моделі будинку Кевіна.

На малому українець не зупинився і створив найбільший набір із усіх запропонованих фанатами у рамках проекту Lego Ideas — ідеї переможців цього конкурсу датська компанія втілює у життя. Коробка налічує аж 3955 деталей та коштуватиме $250 (6565 грн). Сам будинок складається з двох поверхів, кухні, підвалу та горища, а в комплект включені фігурки головних героїв комедії – Кевіна, його матері Кейт, грабіжників Гаррі та Марва, а також старого Марлі.

Delo.ua поспілкувалися з Олексієм - автор набору розповів нам, як створював знаменитий будинок з кіно і співпрацював з дизайнерами Lego, скільки йому належить роялті, про твіт Маколея Калкіна, а також про несподіваний спосіб використання конструктора. Наводимо його історію від першої особи.

Про себе та науковий рівень

У мене медична освіта, зараз працюю в університеті на 0,25 ставки і намагаюся здобути ступінь PhD. Але планів ставати лікарем у мене немає, це швидше бажання завершити вже розпочату справу.

Колись я хотів працювати у сфері реабілітації, але сьогодні цей ентузіазм згас. Останні п'ять років працюю диспетчером у американській компанії, яка займається вантажоперевезеннями.

Про піратів та святкові асоціації

У дитинстві я мав конструктора, але в 90-х роках різноманітності наборів не було. Чого не вистачало, те добудовувало уяву. Я слабо пам'ятаю перший конструктор, але він був точно пов'язаний з піратами. Його подарували хрещені. Взагалі, для мого покоління Lego майже завжди асоціюється зі святами, оскільки набори були досить дорогими і дарували їх в основному на Новий рік або дні народження.

Олексій Сторожук із дружиною. Фото з особистого архіву героя

Через багато років, вже у свідомому віці, асоціації свят із "Лего" повернулися, і тоді я знову захопився збиранням конструктора. Історія розпочалася у 2016 році, коли я з'їхався зі своєю майбутньою дружиною в одну квартиру. Це сталося під Новий рік, тому ми вирішили зібрати разом щось миле, сімейне і купили перший набір Lego новорічної тематики. У результаті нас затягнуло, а таке збирання перетворилося на новорічну традицію. Вже потім виявилося, що в Україні досить велика та активна спільнота дорослих шанувальників "Лего", до якої приєднався і я.

Як вирішив відтворити будинок Кевіна

На другий чи третій рік, під час спільного перегляду "Один удома" я подумав, що було б круто зробити набір Lego за таким легендарним фільмом з нашого дитинства. Зібрати будинок Кевіна фізично коштувало дуже дорого — напевно, близько 500 доларів (13 тисяч грн). І не факт, що б вийшло, оскільки там потрібні рідкісні деталі. Тому перша версія будинку була віртуальною, але за ідентичною блоками реальною. Я використав для неї 3000 деталей.

Перша версія будинку Кевіна. Фото з особистого архіву героя

На той момент я не мав жодного досвіду в моделюванні. Щоб розібратися, я завантажив безкоштовну програму для проектування, де можна використати палітру деталей. Без жодних скетчів, просто за фотографіями почав будувати фасад. Коли втягнувся, знайшов в інтернеті план будівлі фільму, а для реалізації деяких деталей переглядав окремі моменти. Проект був готовий за кілька тижнів, ще приблизно місяць зайняв рендеринг.

Про конкурс від Lego та твіт Маколея Калкіна

Я знав про офіційну програму Lego Ideas і вирішив взяти участь у ній. За правилами конкурсу, учаснику потрібно набрати 10 тисяч голосів, щоби проект розглянула компанія. Насправді це досить складне завдання, оскільки Lego Ideas не настільки відома, щоб люди приходили туди голосувати.

Тому для мене було здивуванням, що за мою ідею голосували. Коли я виклав модель у мережу, людям вона зайшла. Я дуже радів, коли проект набрав тисячу, потім три тисячі голосів. А потім сторінку з моїм проектом перепостив у Twitter Маколей Калкін – йому переслав її один із моїх передплатників. Скажу чесно, що такого не очікував, було дуже приємно.

Звичайно, я сподівався на успіх і хотів перемогти, але розумів, що шанси не великі. Після набору потрібної кількості голосів, ідею оцінюють дизайнери, маркетологи та інші фахівці Lego. Вони вирішують, наскільки реально та цікаво втілити її у життя.

Тобто схвалення спільноти ще не означає, що проект заберуть у роботу. Востаннє з близько 50 проектів із 10 тисячами голосів обрали лише два. Є багато факторів, що впливають на рішення, основні з них: чи зможуть домовитися про ліцензію з правовласниками, якою є модель, наскільки її тематика підходить цінностям компанії.

Як переміг і співпрацював із дизайнерами Lego

А потім одного разу мені надіслали листа на електронну пошту про те, що зі мною хочуть поговорити. Я не знав, що це буде оголошення результатів. Мені повідомили цю чудову новину та познайомили з командою, яка приймала рішення щодо проектів. Вже потім проекту призначили менеджера та дизайнерів. Близько півтора року ми втрьох-чотирьох продумували фінальний продукт, оскільки у Lego є особливі стандарти якості та критерії того, як він має виглядати.

У доковидні часи компанія іноді запрошувала до офісу авторів проектів, але зараз вся комунікація відбувалася онлайн. Під час зустрічей у Zoom ми ділилися своїми ідеями та начерками, радилися один з одним. Мене питали про моє бачення набору, давали свої зауваження.

Фото: LEGO

У процесі брав участь і правовласник – Disney. Коли мій проект схвалили, компанія викупила права на фільм "Один вдома" у 20th Century Studios. Представники Disney могли вносити свої редагування в проект, навіть змінювати зображення продукту на коробці.

Проект збирав голоси близько дев'яти місяців, підтвердили його навесні 2020 року, а вже з літа розпочалася моя співпраця з Lego. На те, щоб домовитися про права, доопрацювати ідею, підготувати рекламну кампанію, залагодити питання логістики та врешті-решт випустити набір, знадобилося майже півтора роки. Сама модель була готова приблизно через чотири місяці, далі були тільки дрібні виправлення.

Коли стало відомо про продаж набору, розпочався невеликий ажіотаж. Мені почали дзвонити, писати в особисті повідомлення та вітати навіть незнайомі люди. Причому з усіх куточків світу — навіть з Америки та Австралії. Це було приємно.

Десять коробок до старту продажів та роялті

За умовами програми, як автор я отримаю 1% від усіх продажів набору. Інший бонус — компанія надіслала мені десять копій набору, хоча старт продажів у світі призначено лише на початок листопада. В Україні модель може з'явитися пізніше, бо новинки доходять із затримкою. Зараз у нас із дружиною не завжди вистачає часу на складання будинку, але ми вже в процесі, будуємо по годині перед сном, коли вдається. Як то кажуть, дитина засинає – прокидається мафія.

Фото: LEGO

Раніше в Lego для авторів організовували захід із підписанням коробок, але зараз через епідемію таке не практикують. Днями я збираюся поїхати до Данії – хочеться подивитися на полицях набори. Коли про це дізналися в компанії, мене запросили до їхнього офісу на екскурсію та познайомитися з командою, з якою я працював.

Про нові проекти

У мене в роботі є інші проекти, але їхня реалізація — справа натхнення та часу. Є хороша ідея, але поки що про неї не розповім. Ще одна вже збирає голоси у Lego Ideas, поки її схвалили близько 6300 разів.

Модель літального апарату. Фото з особистого архіву героя

Це легендарний літальний апарат Чіпа та Дейла разом із Гаєчкою. Він навіть зібраний у фізичному варіанті. Щоправда, мені не вистачало деталей потрібного кольору, тому фото довелося трохи пофарбувати за допомогою фотошопу.

Ще один спосіб використовувати набір "Один будинок"

З приводу класичного мема про біль, що настав босою ногою на детальку, у мене навіть народився жарт, що в принципі, якщо набір "Один вдома" розібрати і розкидати біля дверей - це буде чудовим захистом від злодіїв майже як в оригінальному фільмі.

Який найбільший біль фаната конструкторів

За будь-якого виду колекціонування найбільша проблема — місце для зберігання. Я дуже намагаюся обмежувати себе, тому купую тільки ті набори, які справді западають мені в душу і дуже подобаються. Але місця все одно не вистачає, оскільки окремі зібрані моделі я не ховаю назад у коробку, а залишаю стояти на полицях.

Про кращий подарунок

"Лего" за фактом просто матеріал, хтось використовує глину, камінь чи дерево, а я – блоки. Конструювання дуже розслаблює і розвантажує мозок, якщо говорити про складання готових наборів. Якщо люди не знають, що мені дарувати, Lego буде безпрограшним варіантом.

Марія Пирогова, спеціально для Delo.ua