Медики, комунальники та місцеві чиновники повинні зробити щеплення від Covid-19 до 31 січня

Медики, комунальники та місцеві чиновники повинні зробити щеплення від Covid-19 до 31 січня
Медики, комунальники та місцеві чиновники повинні зробити щеплення від Covid-19 до 31 січня

У 31 січня набирає чинності наказ Міністерства охорони здоров'я України №2664, який розширив перелік організацій, представники яких мають обов'язково вакцинуватися від Covid-19.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ України.

У відомстві зазначили, що згідно з наказом, до списку тих, хто має обов'язково зробити щеплення від Covid-19 на період дії карантину, який встановив Кабінет Міністрів України для запобігання поширенню коронавірусу, додали працівників:

  • органів місцевого самоврядування;
  • закладів охорони здоров'я державної та комунальної форм власності;
  • комунальних підприємств, установ та організацій.

Співробітники цих установ, які не введуть принаймні одну дозу вакцини від Covid-19 до 31 січня, буде відсторонено від роботи без збереження заробітної плати.

Ця вимога не стосується людей, які мають абсолютні протипоказання до щеплень від коронавірусу та медичний висновок, який це підтверджує.

"В останні тижні 2021 року та перші 2022-го фіксують зростання кількості випадків інфікування штамом “Омікрон” у більшості європейських країн. Агентство з безпеки здоров'я Великобританії нещодавно опублікувало звіт, згідно з яким у людей, інфікованих саме “Омікроном”, ризик потрапити до лікарні на 50% нижче в порівнянні з інфікованими штамом "Дельта". При зараженні "Омікроном" ризик госпіталізації нижчий на 65% для пацієнтів, які отримали дві дози вакцини, і на 81% - для тих, хто отримав три дози. Проте кількість випадків Covid-19 , викликаних новим штамом зростає, а це може створити суттєве навантаження на медичну систему. Саме тому в Україні є необхідність розширення переліку професій, для яких вакцинація від Covid-19 є обов'язковою", - зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Нагадаємо, що днями в Україні схвалили бустерну дозу вакцини для всіх повнолітніх.

Зазначимо,   з 8 листопада 2021 року в Україні усунули від роботи   невакцинованих педагогів та працівників центральних та місцевих органів влади. Потім у МОЗ знову змінили список професій, для яких вакцинація обов'язкова.

Тому   з 9 грудня 2021 року від роботи також почали усувати   нещеплених працівників установ соціальної сфери, захисту прав дітей та реабілітаційних установ, державних службовців, співробітників стратегічних для держави підприємств.

До останніх у тому числі належать співробітники "Укрпошти", "Укрзалізниці", "Нафтогазу" тощо. Усіх невакцинованих працівників цих компаній усунули з роботи.

17 грудня МОЗ знову розширило список організацій, представники яких мають обов'язково вакцинуватися проти коронавірусу.