Мінцифри запустило Telegram-бот для отримання медикаментів за програмою "Доступні ліки"

Мінцифри запустило Telegram-бот для отримання медикаментів за програмою "Доступні ліки"
Програму "Доступні ліки" нещодавно розширили. Фото: прес-служба Мінцифри

Міністерство цифрової трансформації запустило сервіс на основі відкритих медичних даних — Telegram-бот "Запитай Гриця". З його допомогою українці зможуть отримати препарати за державною програмою "Доступні ліки".

Про це повідомила прес-служба Мінцифри.

Бот розповість, які препарати можна отримати в рамках програми, та допоможе отримати ліки пацієнту у будь-якому населеному пункті.

"Запитай Гриця" — ще один дієвий сервіс, який допоможе підібрати доступні ліки та прокласти маршрут в аптеку, де їх можна купити. Нагадає про отримання наступного рецепту та допоможе організувати домашню аптечку", — розповів автор проєкту, голова ГО "Ліки Контроль" Наталія Гуран.

Відомство повідомляє, що запустило аналогічний бот і у Viber, проте поки що не надало доступу до нього.

Зазначимо, що напередодні проєкт розширили. Наразі програма "Доступні ліки" включає препарати для лікування серцево-судинних захворювань, профілактики інфарктів та інсультів, бронхіальної астми, цукрового діабету II типу, нецукрового діабету, а також розладів психіки та поведінки, епілепсії.

Раніше повідомлялося, що у шести українських містах запускаються пілотні проєкти з добровільного медичного страхування витрат громадян, пов'язаних із забезпеченням ліками та медичними виробами.

Пацієнт платитиме 120 грн на місяць і отримає можливість використати страхову суму в 20 тисяч грн, якщо йому призначать ліки, що не входять до програми "Доступні ліки" та вартість яких не відшкодовується за програмою реімбурсації.