Онлайн-прописка: українці можуть міняти місце реєстрації у "Дії"

Онлайн-прописка: українці можуть міняти місце реєстрації у "Дії"
Штамп у паспорті про прописку відходить у минуле

З сьогоднішнього дня, 8 лютого, у додатку або на порталі “Дія” українці можуть змінити місце реєстрації. Послугу запустили у всій країні.

Про це йшлося на презентації нових електронних послуг Diia Summit.

Щоб змінити місце прописки, необхідно:

  • зайти на портал або додаток "Дія";
  • отримати підтвердження від власника житла;
  • вказати адресу, за якою ви фактично проживаєте.

Після цього дані про нове місце проживання автоматично з'являться у реєстрі, зняття з попереднього місця також відбудеться автоматично.

Процес займає до 1 робочого дня і не вимагає жодного візиту до держустанов.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський зазначив, що штамп у паспорті про прописку відходить у минуле.

"Це справді справжня революція та реформа інституту прописки, який насправді вже багато років не існує у законодавстві. Тепер він перестане існувати і в державних органах", – заявив Монастирський.

Зазначимо, Верховна Рада ухвалила закон про онлайн-реєстрацію місця проживання 5 листопада 2021 року.

З грудня минулого року зміна місця реєстрації у додатку "Дія" працювала як експериментальний проект, проходило бета-тестування послуги.

Тоді глава Мінцифри повідомляв, що цю послугу можна буде отримати за один робочий день "без відвідування установ, 30 днів очікування та папірців". Чоловікам для зміни прописки не доведеться йти до військкомату для того, щоб знятися чи стати на облік.

Зазначимо, що у додатку "Дія" також з сьогоднішнього дня можна буде згенерувати довідку про несудимість у кілька кліків.

Зазначимо, Кабінет міністрів України доручив Міністерству цифрової трансформації протягом трьох місяців забезпечити технічну можливість.   проведення опитувань громадян через мобільний додаток "Дія".

Згідно з документом, Кабмін хоче, щоб у "Дії" українці змогли висловлювати свою думку щодо ініціатив влади у різних сферах суспільного життя.