Позов проти Google: прокурори 10 штатів США звинувачують компанію в шахрайстві під час проведення рекламних аукціонів

Офіс Google
Офіс Google. Фото: з ресурсу habr.com

Компанія Google, яка належить Alphabet Inc., протягом кількох років вводила в оману учасників організованих нею рекламних аукціонів, затверджується у позовній заяві. Її проти компанії подали прокурори десяти американських штатів. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

У заяві стверджується, що Google використала секретні програми, які завищували вартість розміщення реклами для рекламодавців під час аукціонів. При цьому на майданчиках, де розміщувалася реклама, показувалися нижчі ціни.

Підставою для звинувачення на адресу Google послужило внутрішнє листування співробітників компанії, яке порівнювали з використанням "інсайдерської інформації".

"Наші рекламні технології допомагають сайтам та додаткам фінансувати свій контент, а також дозволяють малому бізнесу знаходити клієнтів у всьому світі. Ринок онлайн-реклами є високо конкурентним", - заявив представник Google.

Він наголосив, що поданий позов "повний неточностей і не має юридичних підстав".

Рекламні аукціони — це процедура, за допомогою якої сервіс Google вибирає для введеного запиту відповідні оголошення, а також порядок їх проходження під час показу. Такі аукціони проводяться щоразу, коли користувач виконує пошук у Google.

Французька агенція з нагляду за конфіденційністю даних CNIL вже оштрафувала компанію Alphabet (GOOGL.O) на рекордні 150 мільйонів євро за те, що інтернет-користувачам було складно відмовлятися від онлайн-трекерів, відомих як файли cookie.

Крім того, французький антимонопольний орган 13 липня 2021 року наклав на Google Alphabet штраф у розмірі 500 млн євро за невиконання в повному обсязі тимчасових розпоряджень у суперечці з видавцями новин.