"Кіберпартизани" зламали мережу Білоруської залізниці, заблокувавши онлайн-продаж квитків

поїзд білорусь мінськ гомель
Фото: сайт Білоруської залізниці

Білоруська група анонімних хакерів, відома як "Кіберпартизани", атакувала сервери та бази даних Білоруської залізниці, внаслідок чого припинила роботу її система онлайн-бронювання квитків.

"Білоруська залізниця за командою терориста Лукашенка у ці дні пропускає окупаційні війська на нашу землю. У рамках кіберкампанії "Пекло" ми зашифрували основну частину серверів, баз даних і робочих станцій залізниці з метою уповільнити і порушити роботу дороги. Бекапи знищені", — повідомляється в Telegram-каналі хакерів.

Вони підкреслюють, що кібератаки зазнали десятки баз даних, проте автоматика та системи безпеки свідомо не були зачеплені ними, аби уникнути аварійних ситуацій.

"У нас ключі шифрування, і ми готові за певних умов повернути системи Білоруської залізниці в штатний режим. Наші умови: звільнення 50 політв'язнів, які найбільше потребують надання медичної допомоги; зупинка угруповання військ РФ на території РБ", — заявили "Кіберпартизани".

У свою чергу на сайті залізниці з'явилося повідомлення про те, що "з технічних причин тимчасово недоступні сервіси оформлення електронних проїзних документів".

Для оформлення проїзду та повернення електронних квитків підприємство просить звертатися до квиткових кас, а за відсутності такої можливості пред'являти претензії за його фізичною адресою (Мінськ, вулиця Леніна, 17) або на електронну пошту [email protected].

"У даний час проводяться роботи з відновлення працездатності систем. Білоруська залізниця вибачається за заподіяні незручності", — сказано також у повідомленні.

"Кіберпартизани" відомі рядом успішних кібератак на інтернет-ресурси білоруських державних структур, зокрема силових, та публікацією службової та секретної інформації, компромату на силовиків та адрес їх проживання. Група розпочала діяльність у вересні 2020 року у відповідь на масові переслідування противників режиму Олександра Лукашенка.

Зокрема, в рамках заявленої хакерами операції "Пекло" 17 листопада 2021 року вони зламали внутрішню мережу Академії управління при президенті Білорусі та сайт установи.

29 листопада вони атакували комп'ютерну мережу підприємства "Білоруськалій" - одного з найбільших у світі виробників мінеральних добрив, який раніше потрапив під міжнародні санкції як основне джерело податкових доходів та валютної виручки для режиму Лукашенка. Крім того, 10 грудня угруповання повідомило про атаку на комп'ютерну мережу Могильовського заводу транспортного машинобудування.

Нагадаємо, що у Білорусі у прикордонних з Україною, Польщею, Литвою та Латвією районах незабаром мають розпочатися спільні з Росією військові навчання "Союзна рішучість - 2022".

При цьому український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба ще на початку грудня заявляв, що Україна дуже серйозно ставиться до можливості військового вторгнення з території Білорусі.