У Польщі очікують, що "Укрзалізниця" скасує обмеження на транзит вантажів, - ЗМІ

Поїзд PKP Cargo
Поїзд PKP Cargo. Фото: Ukrainian Shipping Magazine

Польська залізниця PKP очікує скасування транспортних обмежень на транзит вантажів до країни, які з 20 січня мають набути чинності з боку "Укрзалізниці". Про це повідомляє польський портал Inwestycje.pl.

"У зв'язку з вичерпуванням можливості проведення переговорів групою PKP під егідою PKP SA, я хотів би повторити, цього разу публічно, наші очікування щодо "Укрзалізниці". Ми очікуємо відмови від запроваджених та запланованих транспортних заборон та відновлення безперебійного руху між нашими країнами", – заявив член правління PKP SA Анджей Ольшевський.

За словами виконувача обов'язків президента PKP Cargo Владислава Щепковського, заборона на перевезення навантажених та порожніх вагонів транзитом через Україну до Польщі призведе до фінансових та іміджевих втрат обох сторін.

За заявою PKP, з 30 листопада 2021 року УЗ запровадила заборону на прийняття до перевезення всіх вантажів, що відправляються до Польщі транзитом через Україну та в: Азербайджан, Вірменію, Білорусь, Грузію, Китай, Казахстан, Киргизстан, Латвію, Литву, РФ, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Молдову та Естонію. А з 20 січня 2022 року в переліку транспортних обмежень УЗ було оголошено про повне обмеження на транзит через Україну до Польщі вагонів, що належать УЗ.

PKP Cargo - логістичний оператор, що входить до групи PKP. Це найбільший залізничний перевізник у Польщі та другий за величиною — у Європейському Союзі.

Нагадаємо, на початку грудня 2021 року "Укрзалізниця" вимушено обмежила транзитні перевезення вантажів територією України у зв'язку із проведенням активних робіт з модернізації інфраструктури.

"У зв'язку з цим пропускна спроможність у напрямку Польщі знизилася до 350 вагонів на добу. Вказаних обсягів недостатньо для забезпечення перевезення у передбачені терміни. Тому було прийнято рішення тимчасово ввести конвенцію про заборону транзитних залізничних перевезень територією України", - заявили в УЗ.

Антикризовий штаб "Укрзалізниці" підготував програму кардинального оновлення рухомого складу у найближчі кілька років. Ринок розкритикував ідею: бізнесу доведеться вкласти десятки мільярдів у проект, який загрожує країні експортним колапсом.