“Велике будівництво” отримає 130 нових французьких електротягів: домовленості підписали в присутності Зеленського та Макрона

“Велике будівництво” отримає 130 нових французьких електротягів: домовленості підписали в присутності Зеленського та Макрона

Сьогодні, 8 лютого, у присутності Президента України Володимира Зеленського та Президента Франції Еммануеля Макрона підписано протокол про співробітництво між Укрзалізницею та компанію Alstom, завдяки якому Україна найближчим часом зможе оновити парк вантажних електротягів. Про це повідомляє Міністерство інфраструктури.

Україна та Франція фіналізували домовленості щодо закупівлі 130 електротягів Alstom. Проєкт є частиною пакету макрофінансової підтримки Французької Республіки для України, яка зокрема передбачає цільове пільгове кредитування”, - йдеться у повідомленні.

Завдяки цьому Україна найближчим часом зможе оновити парк вантажних електротягів, що передбачено програмою президента Володимира Зеленського “Велике Будівництво”.

У разі успішної реалізації намірів, українські залізничники зможуть отримати 130 нових електротягів, з них 50 електротягів, які працюють на змінному струмі, і 80 двосистемних (які можуть працювати і на змінному, і на постійному струмі).

«Це не просто домовленість на постачання локомотивів — це інтеграція України в економічну систему та транспортну мережу Євросоюзу», — зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Протокол передбачає унікальні умови для постачання, зокрема надання фінансової позики на 14 років казначейством Франції та банківським консорціумом у розмірі 85% від вартості контракту. Авансовий платіж за постачання електротягів складає лише 15%.

У Мінінфраструктури нагадали, що перемовини щодо цієї угоди почалися ще в 2018 році, тривали три роки і завершились минулого року підписанням відповідної міжурядової угоди, а також ухваленням закону  «Про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки оновлення парку вантажних електровозів акціонерного товариства «Українська залізниця» № 1607-ІХ, який Верховна Рада підтримала 1 липня.

Нагадаємо, раніше заступник керівника Офісу президента, координатор програми «Велике будівництво» Кирило Тимошенко повідомив, що програма Володимира Зеленського передбачає запуск масштабної програми оновлення парку вантажних вагонів.