НБУ курс:

USD

41,28

+0,05

EUR

44,81

+0,09

Готівковий курс:

USD

41,55

41,50

EUR

45,35

45,20

До України надійшли боєприпаси, на які жителі Словаччини зібрали понад €4 млн

До України надійшли боєприпаси, на які жителі Словаччини зібрали понад €4 млн
Фото: defence-ua.com

Боєприпаси, в придбання яких зробили свій внесок 70 тисяч словаків, вже знаходяться в Україні. Снаряди на суму понад 4 мільйони євро в Україну доставили шість вантажівок.

Про це повідомляє словацьке видання Noviny.

Як повідомив ініціатор збору коштів на боєприпаси для України Федор Блащак, 122 тонни боєприпасів зайняли 135 палет. Він зауважив, що з перерахунку на душу населення Словаччина пожертвувала більше, ніж Канада, Ісландія і Словенія.

З 4,5 мільйона євро, які зібрали словаки, на даний момент використано 4 мільйони. Ще 500 000 буде використано найближчим часом.

За словами Блащака, на це є новий контракт, але це вже будуть снаряди для гранатометів. Вони мають бути поставлені до кінця року.

"Сьогодні, 7 жовтня, великий день, на який ми чекали з самого початку, коли запустили збір коштів на боєприпаси", - сказав партнер збору Маріан Кулич. Він нагадав, що 70 тисяч словаків зробили свій внесок у цей збір і продовжують його робити у вигляді регулярних пожертвувань на боєприпаси, щоб Україна мала змогу захиститись від агресора.

Що відомо про словацький збір коштів

У квітні 2024 року жителі Словаччини, яких не влаштовувало те, що їх уряд відмовляється підтримувати Україну зброєю, розпочали власний збір коштів на боєприпаси для України. За 12 днів тоді було зібрано майже 4 мільйони євро, а кошти на той момент надали понад 60 тисяч словаків.

В описі ініціативи, яка зветься "Боєприпаси для України – якщо не уряд, то ми надсилаємо", було вказано, що стартовою метою збору є 250 тисяч євро з подальшим сподіванням поступово вийти на 1 мільйон євро.

"Уряд Чехії нещодавно запустив глобальну ініціативу щодо закупівлі необхідних боєприпасів для України. До неї вже приєдналося понад двадцять країн. На жаль, Словаччини серед них поки немає. Уряд Словацької Республіки та прем'єр-міністр Фіцо відмовилися приєднатися до ініціативи", - йдеться в тексті ініціативи.

Збирачі коштів заявили, що кампанія спрямована на те, щоб показати, що більшість жителів Словаччини не погоджуються зі змінами у зовнішній політиці уряду після виборів, що пройшли у вересні 2023 року.

"Багато хто в Словаччині соромиться орієнтації уряду на Росію. Ось чому люди роблять свій внесок", – сказала одна із організаторок кампанії Зузана Іжакова.