НБУ курс:

USD

41,28

+0,05

EUR

44,81

+0,09

Готівковий курс:

USD

41,55

41,50

EUR

45,35

45,20

Швеція виділила для України черговий пакет військової допомоги на $443 млн

Швеція виділила для України черговий пакет військової допомоги на $443 млн
Фото: ua.depositphotos.com

Уряд Швеції представив 17-й пакет військової допомоги Україні на суму 4,6 мільярда шведських крон (443 мільйона доларів).

Про це повідомило Міністерство оборони Швеції.

Зазначається, що цей пакет допомоги відповідає військовим потребам України і "створює свободу дій у майбутньому".

Що входить в пакет допомоги

Згідно з пресрелізом, Україна отримає малокаліберні снаряди калібру 40 мм для автоматичних гармат поставлених раніше БМП Stridsfordon 90, камуфляж для бронетранспортерів PBV 302, протитанкові міни, переносні зенітні ракетні комплекси (ПЗРК) RBS 70, гранатомети з боєприпасами, шість бойових катерів.

Швеція також передасть каски, зимовий одяг, захисні маски для обличчя і захисне спорядження для операцій у забрудненому середовищі, навчальне обладнання для новобранців, амуніцію для дій на воді тощо.

Крім того, уряд Швеції виділить додаткові кошти на закупівлю дронів.

З урахуванням нового пакету допомоги Швеція з початку повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року надала Україні військову допомогу на понад 4,6 мільярда доларів.

Нагадаємо, попередній – 16-й пакет допомоги Швеції Україні вартістю 1,16 мільярда євро, включав літаки, бронемашини, боєприпаси, танки.

Безпекова угода зі Швецією

31 травня між Україною та Швецією була підписана угода про співробітництво у сфері безпеки. Згідно з нею, впродовж 2024-2026 років Швеція надасть Україні військову допомогу на суму близько 6,5 млрд євро (75 млрд шведських крон). Ця сума зростатиме протягом 10-річного терміну дії документа.

Військова підтримка охоплюватиме авіацію, протиповітряну оборону, бронетехніку, артилерію, посилення морської безпеки, сприяння розмінуванню та безпілотники.

Швеція продовжить передавати Україні артилерійські системи Archer і бойові машини CV90, а також опрацьовуватиме можливості спільного виробництва цієї техніки.

Унікальною складовою угоди є надання Швецією спеціалізованих літаків ASC 890 та перспектива передачі винищувачів JAS 39 Gripen з відповідним навчанням українських пілотів.

Угода також передбачає підтримку розвитку оборонно-промислового потенціалу України, локалізації, ремонту та виробництва шведської військової продукції.

Окремі блоки стосуються підтримки Української формули миру, санкцій проти агресора, відновлення України, захисту критичної інфраструктури.

Фото: ua.depositphotos.com