НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

Справа Нацкінематеки: одного з підозрюваних екстрадовано з Польщі

Справа Нацкінематеки: одного з підозрюваних екстрадовано з Польщі
Фото: САП

Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Національне антикорупційне бюро України та Офіс Генерального прокурора забезпечили екстрадицію до України одного з підозрюваних у справі про заволодіння нерухомістю ДП “Національна кінематека України”.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

За інформацією Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, мова йде про колишнього керівника товариства, який незаконно привласнив 14 будівель вартістю майже 42 млн грн, що перебували у власності Нацкінематеки.

Додамо, що правоохоронці не розголошують ім’я підозрюваного. Проте в лютому 2023 року НАБУ оголосило в розшук Олександра Радька, колишнього директора ТОВ "Вест Прайт", у справі Національної кінематеки України.

У НАБУ додали, що екстрадиція здійснювалася в партнерстві з компетентними органами Республіки Польща. А передача підозрюваного відбулася на міжнародному автомобільному пункті пропуску "Устилуг – Зосін" у Волинській області.

Зауважимо, що 24 вересня 2024 року слідчий суддя Вищого антикорупційного суду застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 10 млн грн.

Справа Нацкінематеки

За даними слідства, з 2016 по 2019 роки організатори злочинної схеми навмисно тримали ДП "Національна кінематека України" у фінансовій кризі, щоб придбати його майно за значно нижчими від ринкових цінами.

Для цього вони залучили посадовців Мінкультури й ДП "НКУ", які погодили незаконний план санації, і забезпечили перемогу в аукціоні з продажу майна наперед визначеній ТОВ, яка до того ж придбала будівлі за заниженою ціною.

У рамках цієї справи підозри були висунуті дев’ятьом особам, серед яких колишня заступниця міністра культури України (2014-2019 роки), начальник управління Міністерства культури України (2017-2020 роки), перший заступник генерального директора ДП «НКУ» (2016-2019 роки), арбітражний керуючий, який здійснював санацію ДП «НКУ» (2019-2020 роки), та інші.

Дії учасників злочину кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 КК України з урахуванням ступеня співучасті.

Щодо чотирьох учасників злочину суд затвердив угоди про визнання винуватості, за якими вони перерахували 43,5 мільйона гривень на допомогу Збройним Силам України.

Досудове розслідування стосовно інших осіб, зокрема ще одного організатора злочину, заступниці міністра культури України (2014-2019 роки) та начальника управління Міністерства культури України (2017-2020 роки), завершено. Наразі триває етап ознайомлення сторони захисту з матеріалами справи.

Водночас указане майно було повернуто у власність держпідприємства "Національна кінематека України".