НБУ курс:

USD

41,19

--0,03

EUR

45,43

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,48

41,42

EUR

45,85

45,70

Ціни на м'ясо у супермаркетах поповзли вгору: що подорожчало найбільше

Ціни на м'ясо у супермаркетах поповзли вгору: що подорожчало найбільше
Фото: Freepik

Здороження охолодженого м’яса у національних торговельних мережах продовжилося на початку осені. Упродовж вересня курятина та яловичина подорожчали на 2% та 3,3%. Ціни на свинину продемонструвала приріст на 1,9%.

Про це повідомляють в аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України» з посиланням на результати щомісячного моніторингу цін роздрібної торгівлі.

Зазначається, що у вересні охолоджені м’ясні напівфабрикати зросли в ціні «синхронно».

Так, упродовж вересня спостерігалося поступове підвищення цін на курятину та яловичину, тож середня ціна цих видів м’яса за підсумками місяця додала 2% та 3,3% до серпневого показника.

Хоча роздрібні ціни на свинину протягом місяця змінювали напрямок руху, середня ціна кілограма за аналізований період також продемонструвала приріст на 1,9% порівняно з серпнем — до 203,5 грн/кг. Разом із тим, це на 2,1% дешевше ніж у вересні минулого року.

За даними аналітиків, у вересні найпомітніше здороження торкнулося стегнової частини, що подорожчала на 4,6% чи майже на 7,5 грн/кг порівняно із серпнем.

Приріст цін на свинячу вирізку не перевищив середньої позначки, проте через вищу ціну цього напівфабрикату був помітнішим для гаманця українських споживачів (+4,8 грн/кг). Натомість здороження решти свинячих відрубів обмежилося 3-4 грн/кг.

Аналітики також звертають увагу на неузгодженість зміни цін на свинину в закупівлі та на полицях супермаркетів.

«Якщо у серпні напрямок руху котирувань на ринку свинини відповідав здороженню живця свиней забійних кондицій, то на початку осені ситуація змінилася. Так, у першій половині вересня котирування свинину живою масою помітно «просіли», тоді як у роздрібі продовжили здороження за інерцією. Тож якщо середня ціна на свинину в супермаркетах була на 1,9% вищою ніж у серпні, то свиногосподарства отримали за кілограм реалізованого живця на 4,4% менше ніж попереднього місяця», - підкреслюють в АСУ.

Додамо, що за рахунок маржинальності виробництва галузь свинарства поступово відновлюється та демонструє перспективні результати. За даними Державної служби статистики України, на 1 серпня нараховується 5,2 млн голів, що на 1,5% більше, ніж в аналогічний період минулого року.

Також повідомлялося, що починаючи з січня експорт свинини значно зріс і досяг максимуму в червні (403 тонни), що чітко демонструє, що 2024 рік є більш успішним для експорту свинини.