НБУ курс:

USD

41,22

--0,06

EUR

45,52

--0,19

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Ціни на яблука встановили семирічний рекорд: скільки просять за кілограм

яблука
Яблука на гуртовому ринку «Шувар» у Львові. Фото: facebook.com/Shuvar

На сьогоднішній день українські садівники пропонують до продажу яблука за ціною 15-22 гривень/кг, залежно від сорту, якості та обсягу партії, що в середньому на 23% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Чому дорожчають яблука

Експерти пояснюють подорожчання фрукту сезонним скороченням пропозицій осінніх сортів, які традиційно пропонуються дешевше, ніж зимові сорти яблук.

"Зростання цін у даному сегменті учасники ринку пояснюють одразу кількома факторами. Насамперед цьому сприяє скорочення пропозиції фруктів осінніх сортів, які традиційно не користуються високим попитом. Крім того, торговельна активність у зазначеному сегменті помітно зросла через сезонне скорочення асортименту фруктів та ягід від місцевих виробників, що також надає позитивну підтримку цінам", - зауважують аналітики.

Вони додають, що з похолоданням більшість українських садівників вирішили основний обсяг яблук закладати на зберігання, тому пропозиція цих фруктів ринку значно зменшилася, що теж підтримало відпускні ціни.

Скільки просять за кілограм

За даними щоденного цінового моніторингу проєкту, наразі фермери продають яблука по 15-22 грн/кг, залежно від сорту, якості та обсягу партії, що в середньому на 23% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Аналітики підкреслюють, що оптові ціни на яблука в Україні вже є найвищими, як мінімум, за останні 7 років.

Крім того, зараз яблука в Україні реалізуються в середньому на 36% дорожче, ніж на початку жовтня 2023 року.

Дешевих яблук не варто чекати

Раніше повідомлялося, що урожай яблук в Україні буде нижчим за минулорічний через несприятливі погодні умови навесні та влітку цього року. Тому ціни на улюблений фрукт українців  у новому сезоні залишаться високими.

Нагадаємо, у першому півріччі поточного року експорт яблук та груш з України зріс на 23% порівняно з аналогічним періодом минулого року та сягнув 28 тисяч тонн. Україна експортувала великі оптові партії свіжих яблук у 22 країни на різних континентах.

Серед основних покупців українського яблука були країни Близького Сходу. На ОАЕ, Саудівську Аравію та Ірак припало понад 60% поставок цих фруктів. До слова, у березні Україна стала другим найбільшим постачальником яблука на ринок ОАЕ.