НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

ФДМУ створив першого державного оператора сільгоспземель

ФДМУ створив першого державного оператора сільгоспземель
Фото: ua.depositphotos.com

Фонд державного майна України завершив процес корпоратизації ДП "Фонд аграрних інвестицій", створивши на його основі ТОВ "Державний земельний банк". Це перший державний оператор земель сільськогосподарського призначення. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба ФДМУ.

Зазначається, що новостворене товариство на 100% належить державі. Це необхідний фінальний етап у реалізації проєкту "Земельний банк" перед офіційним запуском перших онлайн-аукціонів з оренди державних земель.

"Ми пройшли значний шлях з реформування ринку державних земель. Від нормативно-правових змін і створення першого оператора "Земельного банку" до перереєстрації першого пулу земель і корпоратизації підприємства. Це унікальний досвід для України, адже вперше державне підприємство перетворилося на ТОВ, стовідсотковим власником якого є держава", - заявив голова ФДМУ Віталій Коваль.

Серед основних економічних переваг змін в механізмі користування земельними ділянками визначено те, що замість 1% від нормативно-грошової оцінки за постійне користування тепер орендна ставка складе 12%.

"Це збільшить надходження до бюджету щонайменше у 12 разів", - розповів керівник ТОВ "Державний земельний банк" Ярослав Ярославський.

У ФДМУ підкреслюють, що створення ТОВ "Державний земельний банк" є важливим кроком у реформуванні управління державними землями. Реалізація проєкту "Земельний банк" має на меті суттєво підвищити ефективність використання державних земель, збільшить надходження до державного бюджету, із якого фінансуються Сили оборони України, та створить прозорі умови для всіх учасників ринку.

Що відомо про проєкт "Земельний банк"

Фонд держмайна розпочав реалізацію проєкту "Земельний банк" у 2023 році. Він є одним із пріоритетів фонду на 2024 рік.

"Земельний банк" має відкрити аграріям доступ до ринку державних сільгоспземель через онлайн-аукціони в електронній торговій системі "Прозорро.Продажі".

Це забезпечить ринкову вартість оренди, яка буде залежати від розташування, якості ґрунту та наявності інфраструктури. Початкова ціна складатиме 12% від нормативної грошової оцінки угіддя.

ФДМУ уже провів відповідну роботу: здійснив інвентаризацію державних земельних активів; виділив частку, яка належать Фонду; визначив перелік підприємств, землі яких буде виставлено на аукціони оренди в першу чергу.

Загальна кількість державних сільськогосподарських земель наразі оцінена майже в 806 тис. га, з яких перебуває:

  • 386 тис. га в управлінні ФДМУ; 
  • 277 тис. га в Національній академії аграрних наук; 
  • 99,2 тис. га в Мін'юсті; 
  • Понад 40 тис. га в інших міністерствах.

В середині червня уряд передав Фонду держмайна України понад 104 тисячі га землі для запуску "Земельного банку". Це останній великий крок для проєкту, метою якого є створення прозорого та ефективного ринку оренди державних сільгоспземель.

Фото: ua.depositphotos.com