НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

Прифронтовий виробник промислових конопель планує сіятися і в 2025 році

Прифронтовий виробник промислових конопель планує сіятися і в 2025 році
Скошені промислові коноплі на полі іншого великого українського виробника, Ma'Rijany Hemp Company. Фото надане компанією

Компанія Linen of Desna, яка з 2015 року вирощує промислові коноплі в Глухівському районі Сумської області, планує продовжувати працювати і в 2025 році, якщо це буде можливим через безпекову ситуацію. Про це розповів гендиректор компанії Сергій Кургалін в коментарі для видання Delo.ua.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

У прикордонні Сумської області зараз потенційно небезпечно працювати через російські ракетні обстріли та ризик проникнення на територію України ворожих диверсійних груп. Попри те, що з Глухівського району вже евакуйовано майже третину населення, компанія залишається тут працювати, і вирощуватиме промислові коноплі стільки, скільки це буде можливо.

"У 2024 році ми засіяли коноплями 300 га. На 2025 рік будемо орендувати додаткові гектари, щоб збільшити посівні площі до 500 га. Будемо сподіватись, що в наступному році вдасться засіятись і успішно зібрати врожай, якщо не завадять бойові дії", — розповів Сергій Кургалін.

Причиною продовжувати вирощувати промислові коноплі в Сумській області є висока рентабельність культури, сприятливий клімат в регіоні та наближеність до найбільшої в країні коноплярської держустанови — глухівського Інституту луб'яних культур НААН. Ця установа ще з радянських часів була найбільшим виробником посівного матеріалу конопель, має детальну експертизу з вирощування цієї культури в українських ґрунтах.

Нажаль, саме наближеність інституту до російського кордону стала фактором, що заважає українському коноплярству швидко масштабуватись. Установа вирощує основні обсяги насіння промислових конопель української селекції, але через активізацію бойових дій в Сумській області у 2024 році, військова адміністрація регіону заборонила збирати врожай насіннєвих конопель на землях інституту. Через це частина потенційних виробників залишилась без посівного матеріалу, на який розраховувала на початку поточного сезону.  

Linen of Desna (бенефіціари — українці Любов Білоусова та Олег Омельченко), яка вирощує промислові коноплі в Глухівському районі Сумської області з 2015 року і є найбільшим виробником в регіоні. Спеціалізується на вирощуванні та переробці льону (має найбільше поле льону у Європі площею 500 га) та технічної коноплі. Має власну шпагатну фабрику з виробництва волокон та паливних брикетів, більшу частину виробленого волокна реалізує іноземним прядильним і текстильним підприємствам. 

Чому попри успіхи промислового коноплярства Україна в наступному році навряд чи зможе вирощувати цю культуру на сотнях тисяч гектарів — читайте в статті "Рентабельність технічних конопель може сягати 180%. Що стримує бурхливий ріст цієї культури" на Delo.ua.