НБУ курс:

USD

41,19

+0,02

EUR

45,13

--0,12

Готівковий курс:

USD

41,45

41,38

EUR

45,60

45,45

Румунія ввела ліцензування на імпорт яєць і м'яса птиці з України

Румунія ввела ліцензування на імпорт яєць і м'яса птиці з України
Фото: ua.depositphotos.com

Румунія розширила список імпортних товарів з України, для ввезення в країну яких потрібна ліцензія.

Про це заявив міністр сільського господарства Румунії Флорін Барбу на пресконференції, інформує Euractiv.

За його словами румунські виробники м'яса птиці зіткнулися з серйозною проблемою через імпорт яєць та м'яса птиці з України, адже ввезені товари продаються за цінами, значно нижчими за собівартість виробництва місцевих фермерів.

Барбу повідомив, що після обговорень із представниками відповідних асоціацій уряд прийняв рішення додати яйця та м'ясо птиці до списку продуктів, які можна ввозити з України лише за наявності ліцензії.

"Наш обов'язок - захистити румунське виробництво", - пояснив румунський міністр.

Також Барбу зазначив, що Румунія, як член ЄС, повинна дотримуватись певних виробничих вимог у секторі птахівництва, що робить витрати "на 30% вище, ніж в Україні".

Барбу наголосив, що заборони на імпорт українського яйця та птиці немає, було прийтято рішення тільки про ліцензування.

Нагадаємо, після того, як у вересні 2023 року Європейська комісія вирішила не продовжувати заборону на імпорт українського зерна до п'яти сусідніх країн ЄС (Болгарія, Польща, Румунія, Словаччина та Угорщина), Румунія запровадила ліцензії на імпорт зернових та олійних культур з України та Молдови. Цей захід, запроваджений у жовтні минулого року, було продовжено.

Згідно з цим рішенням, лише румунські компанії, що займаються виробництвом олії та жирів, борошномельним виробництвом, виробництвом кормів для тварин та тваринництвом, мають право імпортувати сільськогосподарську продукцію з України або Молдови.

Фото: ua.depositphotos.com