НБУ курс:

USD

41,36

+0,01

EUR

45,99

--0,16

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Українські яйця банкрутять болгарські птахофабрики: Болгарія вимагає зупинити імпорт

Українські яйця банкрутять болгарські птахофабрики: Болгарія вимагає зупинити імпорт
Фото: Freepik

Болгарія вимагає від Єврокомісії зупинити імпорт яєць з України через негативний вплив на місцевих виробників.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це заявив міністр сільського господарства та продовольства Болгарії Георгій Тахов на засіданні Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства в Брюсселі.

За його словами, внутрішнє виробництво сильно страждає від імпорту українських яєць.

Тахов уточнив, що йдеться про свіжі курячі яйця, які, окрім великої напруги на ринку, призвели ще й до банкрутства болгарських птахофабрик.

Так, за перші шість місяців поточного 2024 року імпорт досяг 2618 тонн, що є п’ятикратним зростанням у річному обчисленні.

Тахов пояснив, що яйця з України значно дешевші від болгарських яєць, що створює серйозний тиск на ціни на внутрішньому ринку.

Міністр обґрунтував запит тим, що захисні заходи, вжиті досі на рівні ЄС, не досягають очікуваного стримувального ефекту і не є достатнім фактором для полегшення ситуації на ринку яєць у Болгарії.

"Кожна країна стежить за нормальним перебігом бізнес-процесів, щоб захистити інтереси своїх сільгоспвиробників. Ми за тверду підтримку народу України, але це ні в якому разі не повинно спричиняти банкрутства та порушувати права наших аграріїв", — зазначив міністр.

Саме тому, Болгарія попросила зупинити імпорт яєць з України на період регулювання свого внутрішнього ринку і надала Європейській Комісії дані, на підставі яких можна ухвалити рішення.

Експорт агропродукції з обмеженнями

Зауважимо, 13 травня Рада ЄС продовжила тимчасові преференції для України в торгівлі ще на рік - до 5 червня 2025 року. Водночас передбачено механізм екстреного гальмування для чутливих товарів, зокрема меду, круп, кукурудзи, м'яса птиці, яєць, вівса, якщо імпорт перевищить встановлені обсяги.

Нагадаємо, з 19 червня при експорті до Європейського Союзу застосовуватимуться  мита на український овес, оскільки Україна перевищила встановлені квоти.

Також Євросоюз з 2 липня повернув тарифні квоти на яйця та цукор з України через збільшення обсягів імпорту з 2024 року.

А 20 серпня, Європейська комісія оголосила про введення тарифних квот на український мед.