НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Уряд збільшив статутний капітал Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві на 82 млн гривень

Уряд збільшив статутний капітал Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві на 82 млн гривень
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про збільшення статутного капіталу Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві на майже 82 мільйони гривень. Відтепер загальний розмір капіталу Фонду складає 817,6 мільйонів гривень.

Про це повідомляє Мінагрополітики.

Міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль підкреслив, що це рішення є частиною зусиль уряду щодо підтримки аграрного сектора в умовах воєнного стану та внаслідок російської агресії.

"Це ще одна допомога від держави для малих сільгоспвиробників у складні часи. Закликаю кожного аграрія користуватися підтримкою. Нам важливо, аби підприємства ставали сильнішими і розвивалися. Адже аграрії сьогодні тримають соціальний баланс на селі і наповнюють бюджет воюючої країни", – наголосив Коваль.

Голова Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві Олег Приходько додав, що збільшення капіталу Фонду є важливим кроком для забезпечення стабільності та підтримки малих сільгоспвиробників в Україні. Це дозволить Фонду розширити фінансову підтримку аграріям шляхом надання гарантій за кредитами банків для таких виробників.

Зазначимо, Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві надає часткові гарантії за кредитами фінансових установ для сільгоспвиробників із земельним банком до 500 га. Фонд створено відповідно до Постанови Кабінету міністрів України від 16 лютого 2022 року №125 і повністю належить державі. Управління його корпоративними правами здійснює Міністерство аграрної політики та продовольства України. Він запрацював 26 січня 2024 року.

Українські аграрії залучили понад 60 млрд грн кредитів

З початку 2024 року українські аграрії активно користуються можливостями банківського кредитування для розвитку свого бізнесу. 9 075 агрогосподарств отримали кредити на загальну суму 62,9 мільярда гривень.

Значна частина цих коштів - 25,83 мільярда гривень - була надана 5 491 господарству в рамках державної програми "Доступні кредити 5-7-9%".

Лідером за обсягом залучених кредитів стала Київська область, де 881 підприємство отримало фінансування на суму 16,08 мільярда гривень. За нею слідують Дніпропетровська (4,17 млрд грн), Черкаська (3,96 млрд грн), Кіровоградська (3,9 млрд грн) та Львівська (3,84 млрд грн) області.

Джерело фото: ua.depositphotos.com