НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

В Україні дорожчає вершкове масло: у чому причина

В Україні дорожчає вершкове масло: у чому причина
Фото: Freepik

Впродовж серпня ціни на вершкове масло в ЄС зросли до чергового абсолютно рекордного рівня, що, своєю чергою, відображається на подальшому подорожчанні масла в Україні.

Про це повідомляє ІНФАГРО.

Як зауважують аналітики, нагодою добре заробити на експорті масла, як це було в 2022 році, скористатися можуть далеко не всі українські маслороби.

Як пояснюють експерти, для виробництва більших обсягів зараз фізично не вистачає сировини.

Вслід за експортними зростають і внутрішні ціни на масло, хоч і з певним відставанням.

"Ціни на масло і далі будуть зростати, принаймні внутрішні. В зовнішній торгівлі в середині осені може відбутися ціновий обвал", - прогнозують аналітики.

Вони додають, що через зростання цін, а також через низку інших факторів, у серпні випуск масла скоротився несуттєво.

Далі, як вважають аналітики, відбудеться скорочення виробництва цього товару через брак сировини за прийнятними цінами.

"Випуск спредів та рослинно-вершкових сумішей поки стабільний, але має зрости найближчим часом. Попит на альтернативні молочні жири буде збільшуватися, зважаючи на нинішню вартість масла", - підкреслюють експерти.

Україна збільшує експорт масла

Україна збільшила експорт молочних продуктів, зокрема вершкового масла, повідомляє пресслужба Асоціації виробників молока.

Зазначається, що в липні було експортовано 993 тон масла вершкового, що на 24% більше порівняно до липня поточного року і на 35% більше порівняно до серпня 2023 року.

Грошова виручка за поставлений товар на зовнішні ринки склала 6,52 млн дол., що на 26% більше порівняно до липня 2024 року і на 50% більше порівняно до серпня минулого року.

Близько 41% масла було відвантажено в Ізраїль, 16% в Іспанію, 11% в Азербайджан.

В січні-серпні 2024 року Україна експортувала 4,41 тис. тон (-32%) вершкового масла на суму 30,64 млн дол. (-9%).

Утримання корів стає дорожчим 

Незважаючи на те, що в Україні щороку триває скорочення поголів’я великої рогатої худоби, певні молочно-товарні ферми нарощують кількість високопродуктивних корів. Молочно-товарні ферми у відносно безпечних регіонах попри війну модернізують діючі та будуть нові потужності. 

Скорочення поголів’я ВРХ є давньою проблемою України через відсутність ефективної державної програми підтримки молочного скотарства, а війна лише погіршила ситуацію.

Утримання корів стає дорожчим через зменшення рентабельності виробництва молока і зростання витрат на підготовку кормів, дизельне паливо та електроенергію. Виробничі витрати зростають швидше ніж ціни на готову продукцію.

Наразі Мінагрополітики розробляє нові підходи до підтримки вітчизняних виробників та переробників молока для забезпечення конкурентоспроможності на європейському ринку.