В Україні попит на будівництво нових елеваторів невеликий — Ігор Шевченко

силос, елеватор
Металевий силос Tesslagroup. Фото надане компанією

Серед виробників агропродукції зараз існує певний попит на власні ємності для зберіганння, але він не дуже великий. Про це розповів в інтерв'ю виданню Delo.ua співвласник та генеральний директор зернотрейдингової компанії Tesslagroup Ігор Шевченко.

"Більш багаті будують залізні силоси, інші будують склади або ангари. Попит існує, але він не дуже великий, судячи по тому, як нам активно телефонують і пропонують побудувати нові сховища. Ще до великої війни ми придбали декілька ділянок під елеватори, і поки нічого не будуємо, тому що це досить дорого. А ризикувати грошима ми зараз не готові",— уточнив Ігор Шевченко.

За його словами, психологія українських аграріїв така, що вони хочуть все зерно тримати у себе. Це іноді призводить до псування товару через відсутність елеваторного досвіду, але це їхнє право — зберігати і контролювати свій товар. 

"Я би на місці виробника торгувався з елеваторами. Цей ринок готовий давати знижки і пільгові умови на зберігання та прийомку продукції. Зовсім не обов'язково будувати для себе. Наша компанія порахувала, що зараз будівництв силосу на 5-7 тис. тонн коштує $100 за тонну ємності, тобто $500-700 тис. лише за металеву "банку". З механізацією і конвеєрами це буде вже $120-150/тонна, а з сушаркою вийде ще дорожче",— зазначає керівник Tesslagroup.

Більше про елеваторні послуги, вартість сушіння зерна і візити ТЦК до елеваторників читайте в інтерв'ю з Ігорем Шевченко: "наш аграрій хоче тримати зерно у себе, це така національна риса характеру". 

Холдинг Tesslagroup працює як система торгово-логістичних хабів, займається зернотрейдингом, доставкою, зберіганням та доробкою сільгоспкультур. Компанія розпочала свою діяльність в 2006 році на території АР Крим та Херсонської області, до повномасштабного вторгнення входила до ТОП-10 українських бізнесів з найбільшими елеваторними потужностями.

До її активів входить 11 елеваторів ємністю одночасного зберігання в 580 тис. тонн, тоді як до війни цей показник наближався до 1 млн тонн. 

Наслідки російської агресії Tesslagroup відчула вдвічі: у 2014 році через окупацію Криму втратила контроль над трьома елеваторами, а в 2022 році в тимчасову окупацію потрапило дев’ять елеваторів на Півдні та Сході.