НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

В Україні збираються засіяти коноплями до 8 тисяч гектарів

В Україні збираються засіяти коноплями до 8 тисяч гектарів
Фото: Мінагрополітики

Уряд докладає зусилля для відродження галузі коноплярства – уже прийнято відповідний закон № 3528-IX щодо державного регулювання обігу рослин роду коноплі, завдяки якому, за експертними оцінками, площі конопель уже в наступному році можуть зрости до 8 тис. гектарів.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак.

Як повідомляють в Мінагрополітики, Віштак відвідав господарства Хмільницького району Вінницької області. Під час візиту він ознайомився з ходом збирання пізніх зернових та технічних культур.

За його словами, українські аграрії все частіше стали вирощувати коноплі в промислових цілях. Це може позитивно вплинути на розвиток суміжних галузей - харчової, легкої та целюлозно-паперової.

"Вирощування конопель в промислових цілях стало можливе після прийняття закону про медичний канабіс. Промислові коноплі – це також безліч продуктів з доданою вартістю - харчова, легка. целюлозо-паперова та інші галузі промисловості", - зазначив Віштак. 

Прийняття закону відкриває нові можливості для аграріїв

З прийняттям закону про медичний канабіс промислові коноплі стали цікавими для українських агровиробників.

Зміни в законодавстві дають можливість сільськогосподарським підприємствам відкрити для себе знову нішеву галузь агровиробництва – промислове коноплярство, оскільки коноплі для промислових цілей стають практично звичайною сільськогосподарською культурою, для вирощування якої уже не потрібно буде мати ліцензії чи квоти.

"Актуально й те, що культивування коноплі сприяє аерації ґрунтів і очищенню їх від важких металів  – цинку, міді та свинцю", - зауважив Віштак.

До того ж, за його словами, в Україні найкращі сорти промислових конопель з усього світу.

Інститут луб’яних культур НААН України та Інститут сільського господарства північного-сходу НААН України - дві передові наукові установи, що володіють сортами конопель. Крім того, іще 11 приватних агропідприємств займаються вирощуванням насіннєвого матеріалу конопель.

Додамо, що раніше повідомлялося, що у листопаді 2024 року Ma'Rijany Hemp Company планує запустити у Житомирській області завод з первинної переробки конопляної трести на довге волокно. Завод будують на базі Володарсько-Волинського льонозаводу.

Легалізація медичного канабісу в Україні

13 лютого президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий в грудні закон про легалізацію медичного канабісу, згідно з яким регулюється його обіг в медичній, промисловій і науковій діяльності. Закон вступить в силу 16 серпня.

Ще до війни, в квітні 2021 року Кабінет міністрів вніс до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів з обмеженим обігом "Набілон" (синтетичний каннабіоїд, що імітує дію тетрагідроканнабінолу) та "Набіксимолс" (стандартизований екстракт каннабісу).