З українського порту не змогло вийти судно через блокування РФ "зернового коридору"

З українського порту не змогло вийти судно через блокування РФ "зернового коридору"

Судно Ikaria Angel із 40 тисячами тонн зерна для Ефіопії в рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН (ВПП ООН) не змогло в неділю , 30 жовтня, вийти з українського порту.

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

За його словами, через дії Росії, яка  блокує експорт у Чорному морі, судно Ikaria Angel із 40 тисячами тонн зерна не змогло вийти з українського порту.

"Ці продукти були призначені для жителів Ефіопії, що перебувають на межі голоду. Але через перекриття Росією "зернового коридору " експорт неможливий", - зазначив Кубраков.

Нагадаємо, Міністерство оборони РФ звинуватило Україну в атаці вранці у суботу 29 жовтня на розміщені в окупованому Севастополі судна. Після цього Росія вирішила призупинити свою участь у реалізації "зернової угоди," яка гарантувала прохід суден Чорним морем у три порти Одеської області для забезпечення експорту української агропродукції.

Президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні в суботу підкреслив, що Росія виходом з зернової ініціативи хоче повернути загрозу масштабного голоду в світі.

У свою чергу Міністерство інфраструктури наголошує, що реалізація "зернової ініціативи" несе виключно гуманітарний характер, тому Україна готова продовжувати відвантажувати агропродукцію для забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Наразі ж, як заявили в українському Міністерстві закордонних справ, очікується реакція на заяву РФ з боку Туреччини, яка також виступає стороною ініціативи та фактичним посередником разом з ООН, оскільки прямої угоди Україна та Росія не підписували.

Зазначимо, що в ООН, яка виступає стороною угоди, рішуче підтримують продовження дії ініціативи, обумовлений чотиримісячний термін якої спливає 22 листопада. Раніше там були "відносно оптимістично налаштовані" з приводу того, що угода, яка дозволила відновити український експорт зерна з портів Чорного моря, буде продовжена у листопаді.