Українці можуть замовити посвідчення водія вже у 27 країнах Європи

Українці можуть замовити посвідчення водія вже у 27 країнах Європи
Фото: пресслужба МВС

Міжнародна доставка посвідчення водія доступна вже у 27 країнах Європи. З 11 березня ця послуга запрацювала також у Швеції, Грузії, Португалії, Греції та Норвегії.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Він нагадав, що майже п’ять місяців тому МВС запустило цей сервіс, щоб українці за кордоном мали можливість швидко та зручно обміняти водійські документи, без бюрократії та черг.

"Оформити заявку можна через Кабінет водія. На сьогодні наші громадяни обміняли понад 5 тисяч водійських документів за допомогою послуги міжнародної доставки", - підкреслив Клименко.

Як замовити міжнародну доставку

Щоб замовити міжнародну доставку посвідчень через електронний кабінеті водія, необхідно:

  • авторизуватися
  • вказати причину обміну посвідчення
  • вибрати міжнародне доставлення
  • ввести адресу отримання замовлення
  • сплатити послугу.

Далі заявка на обмін надходить до сервісного центру МВС та обробляється адміністратором. Виготовлене посвідчення водія забирає ДП "ІНФОТЕХ" та передає "Укрпошті". Поштовий оператор відправляє за кордон готовий документ на вказану адресу. Міжнародна доставка здійснюється близько 15 днів.

Орієнтовна вартість посвідчення водія – 515 грн за бланк та адмінпослугу. Логістичні витрати поштовим перевізником за кордон складатимуть – 960 грн.

У МВС нагадали, що міжнародна доставка посвідчення водія доступна у такі країни Європи: в Польщу, Німеччину, Угорщину, Молдову, Словаччину, Румунію, Іспанію, Литву, Латвію, Естонію, Чехію та Італію. У лютому послугу запустили у Словенії, Хорватії, Чорногорії, Бельгії та Швейцарії. 

Нагадаємо, у жовтні 2023 року у Польщі стала доступна послуга з відновлення українського посвідчення водія. Раніше у Польщі українські водії лише обмінювали наявне посвідчення. А зараз у Варшаві, Вроцлаві, Гданську та Кракові можна відновити документ у зв’язку із втратою чи викраденням. Також відновити посвідчення водія можна в Туреччині, Німеччині, Іспанії, Чехії, Словаччині, Італії.

Додамо, що в Україні також удосконалили послугу заміни посвідчення водія. Тепер не треба їхати в сервісний центр МВС, щоб забрати документ, а можна замовити доставку водійського посвідчення у відділення “Укрпошти” чи кур’єром на будь-яку зручну адресу.