НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Банки припиняють роботу в Покровську: в ОВА заявили, що "це стосується і всіх інших служб для населення"

покровськ

Поточний тиждень буде останнім, коли в Покровську Донецької області працюватимуть банки та інші структури, що надають послуги населенню. Про це заявив в ефірі національного телемарафону начальник обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"До кінця тижня в місті Покровськ працюють ще банківські установи, з понеділка будуть працювати тільки банкомати, банківських установ не буде. Це стосується і всіх напрямків - інших служб, які надають послуги нашому населенню. Тому якщо швидше люди будуть евакуйовуватися й збережуть життя і в першу чергу подумають про своїх дітей, це буде дуже добре", - сказав він.

За оцінками обладміністрації, в місті залишається 38 тисяч людей, при цьому звідти вивезено переважну більшість дітей, яких залишилося біля 1,9 тисячі. Як зазначив Філашкін, перед початком повномасштабної війни в громаді було 80 тисяч людей, зокрема 13 тисяч дітей.

Зазначимо, що Держслужба статистики на 1 січня 2022 року оцінювала населення Покровської громади в 81 тисячу мешканців, зокрема населення Покровська в 60,1 тисячі мешканців. В сусідньому ж Мирнограді, який утворює єдину з Покровськом агломерацію, за офіційними даними, тоді проживали ще 46,1 тисячі людей.

Зараз, як нагадав очільник ОВА, в Покровську, Мирнограді, Селидовому і майже в усіх населених пунктах Курахівської громади діє комендантська година з 15:00 до 11:00, тобто жителі можуть вільно пересуватися лише чотири години на добу.

Населення ж продовжує евакуюватися з прифронтових міст: Філашкін подякував з цього приводу владі Черкаської, Полтавської, Львівської, Закарпатської областей та міста Кропивницький за те, що ті приймають мешканців Донеччини і забезпечують їх всім необхідним.

Також, за його словами, з евакуацією допомагають міжнародні партнери України та волонтери, а безпосередньо з місць біля лінії фронту людей забирають підрозділи поліції "Білі янголи" та ДСНС: їх працює більше 20 екіпажей.

Невтішна ситуація на фронті

В Торецьку ж, де зараз вкрай складна ситуація, залишилося, за словами голови області, близько 2 тисяч людей (з понад 30 тисяч передвоєнних). В місто заходять ворожі диверсійні групи, однак, за словами Філашкіна, українські військові їх звідти вибивають.

Втім, завезти гуманітарну допомогу в місто наразі майже неможливо, бо всі під'їзні шляхи прострілюються в повному обсязі, і тому це робиться лише вночі і якщо дозволяє безпекова ситуація.

Зазначимо, що після захоплення російськими військами Авдіївки наприкінці лютого вони зосередили зусилля головним чином саме на цьому напрямку, здійснюючи просування до Покровська фактично щодня. Втім, у серпні ситуація погіршилася критично: на цей місяць прийшлося вже біля половини території, окупованої РФ на даному напрямку починаючи з березня.

Зокрема, станом на 27 серпня росіяни повністю окупували місто Новогродівка (найбільший населений пункт, окупований за останні півроку), а також фактично впритул підійшли до міст Селидове та Українськ та знаходяться лише в декількох кілометрах від Мирнограда.