ФГВФО завершив ліквідацію банку "Золоті ворота": скільки грошей виплатили вкладникам

ФГВФО завершив ліквідацію банку "Золоті ворота": скільки грошей виплатили вкладникам

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб 8 серпня затвердив ліквідаційний баланс та звіт про виконання ліквідації банку "Золоті ворота", через що виплата гарантованих сум відшкодування коштів його вкладникам була припинена.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Відповідно, ліквідаційна процедура банку вважається завершеною. ФГВ також закрив накопичувальний рахунок банку, його реквізити більше не дійсні і платежі на них не приймаються.

Як ідеться у повідомленні фонду, в межах виплат гарантованого відшкодування вкладники отримали 240,3 мільйона гривень, що становить 99,7% від загальної нарахованої гарантованої суми відшкодування.

Водночас вимоги кредиторів до банку, які не були задоволені в результаті продажу активів банку під час його ліквідації, все одно вважаються погашеними.

Нагадаємо, що Національний банк України визнав харківський банк "Золоті ворота", що був пов'язаний з сім'єю колишнього нардепа, мера Харкова й голови Харківської ОДА Михайла Добкіна, неплатоспроможним ще у серпні 2014 року.

Частину його активів хотів купити банк "Стандарт", що зрештою і було погоджено, але самі "Золоті ворота" в грудні 2014 року НБУ вирішив все ж ліквідувати. Таким чином, виведення цієї фінустанови з ринку затягнулося на вісім років.

Зазначимо при цьому, що сам банк "Стандарт" вже у лютому 2015 року також був визнаний неплатоспроможним, а у наступні роки опинився в центрі розслідувань, які, як і його ліквидація, тривають досі. Зокрема, в липні 2022 року поліція повідомила колишньому голові правління "Стандарту" про підозру у розтраті 476 мільйонів гривень.