НБУ оштрафував Sense Bank (Альфа-Банк) майже на 50 млн грн

НБУ оштрафував Sense Bank (Альфа-Банк) майже на 50 млн грн
Відділення Сенс Банку в Херсоні. Фото: Facebook фінустанови

Національний банк України за порушення ряду норм діючого законодавства наклав штраф на АТ "Сенс Банк" (Sense Bank, раніше - АТ "Альфа-Банк"). Про це повідомила пресслужба НБУ.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Загальна сума штрафу становить 47 702 500,00 грн. З цієї суми частина штрафу у розмірі 47 302 500,00 грн встановлена за незабезпечення належної організації внутрішньобанківської системи запобігання та протидії та проведення первинного фінансового моніторингу, про що свідчить порушення вимог. Друга частина штрафу — 400 000,00 грн — накладена на Sense Bank через неналежне виконання обов’язку здійснювати вивчення клієнтів.

"Національний банк України за порушення законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, а також вимог валютного законодавства в грудні 2022 року застосував до одного банку та семи  небанківських фінансових установ заходи впливу", — йдеться в повідомлені регулятора.

Уточнюємо, що НБУ також надіслав письмове застереження за порушення вимог таким компаніям: ТОВ "ФК "Контрактовий дім", ТОВ "ФК "Арагон", ТОВ "НСП", ТОВ "Тормес-Капітал", ДП "УЦ "Безпека", ТОВ "ФК "Солід груп", ТОВ "ФК "Фінофіс", ТОВ "Преміум Фінанс".

З них дві оштрафували:

  • ТОВ "Преміум Фінанс – на 1 216 000,00 грн;
  • ТОВ "ФК "Фінофіс" – на 6 591,00 грн.

В свою чергу в Sense Bank розповіли, що основні зауваження, щодо яких застосовано заходи впливу до фінустанови - це неналежне вивчення мерчантів при проведенні операцій інтернет-еквайрингу. Банком переглянуто підходи до аналізу партнерів сегменту, електронної комерції, з врахуванням отриманих рекомендацій від НБУ, складено відповідний план заходів, які наразі впроваджуються.

"Слід зазначити, що основні порушення відбуваються на рівні фінансової компанії, яка є агрегатором, тому вкрай важливо спільно з банківськими асоціаціями напрацювати та обговорити прозорі правила гри для всіх на цьому ринку та посилити нагляд за діяльністю фінансових компаній, які є суб’єктами СПФМ", - повідомили у Sense Bank.

Нагадаємо, з 1 грудня 2022 року Альфа-Банк має нову назву – Sense Bank. 

Про рішення банку відмовитися від бренду "Альфа"стало відомоще в червні. Його пояснюють небажанням асоціюватися надалі з російським Альфа-Банком. У серпні рішення схвалили акціонери Альфа-Банку Україна, а наприкінці вересня стало відомо, що його погодив і Національний банк України.