НБУ тимчасово дозволив безготівковий продаж російських та білоруських рублів

НБУ тимчасово дозволив безготівковий продаж російських та білоруських рублів
НБУ ухвалив рішення щодо банківських рахунків українців, які зберігають кошти у рублях

Національний банк України тимчасово, до кінця 2024 року, дозволив безготівковий продаж (обмін) російських чи білоруських рублів, які українці зберігають на банківських рахунках. Внести рублі на банківські рахунки, як і раніше, заборонено.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

"З метою приведення нормативно-правових актів Національного банку у відповідність до Закону № 3498 Національний банк надав тимчасову (до 31 грудня 2024 року) можливість безготівкового продажу (обміну) коштів клієнтів банків у російських / білоруських рублях, якщо зазначена операція здійснюється відповідно до вимог пункту 18 розділу VII Закону України “Про банки і банківську діяльність"", - зазначили у регуляторі. 

Умови для здійснення таких операцій:

  • якщо банками-нерезидентами (крім банків-резидентів Російської Федерації та Республіки Білорусь та банків, до яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи відповідно до ЗУ “Про санкції”), в яких відкрито кореспондентські рахунки банків-резидентів у російських / білоруських рублях, в односторонньому порядку ухвалене рішення про конвертацію (обмін) російських / білоруських рублів на іншу валюту;
  • продаж (обмін) російських / білоруських рублів може бути здійснений за заявою клієнта банку один раз щодо кожного з видів валюти – російських рублів та білоруських рублів.

Ці та інші технічні зміни внесені постановою Правління Національного банку України від 05 лютого 2024 року № 17 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18",  набирають чинності з 07 лютого 2024 року.

Зауважимо, Нацбанк заборонив банкам операції з російськими та білоруськими рублями одразу після повномасштабного російського вторгнення постановою № 18 від 24 лютого 2022 року.