НБУ курс:

USD

41,21

+0,01

EUR

45,05

--0,08

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,55

45,44

Кабмін дозволив власнику "Vodafone Україна" приватизувати ОГХК

Кабмін дозволив власнику "Vodafone Україна" приватизувати ОГХК
Фото: prozorro.sale

Кабінет міністрів 11 жовтня ухвалив рішення про приватизацію АТ "Обʼєднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК), дозволивши підконтрольній азербайджанському NEQSOL Holding компанії ТОВ "Цемін Україна" викупити ОГХК.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, переможець аукціону запропонував близько 3,938 млрд грн. Також він буде зобов’язаний інвестувати щонайменше 400 млн грн у технічну модернізацію підприємства.

Представник ВР у Кабміні Тарас Мельничук додав, що "Цемін Україна" викупив 1 млрд 944 млн штук простих іменних акцій, що становить 100 відсотків статутного капіталу зазначеного товариства.

Повідомляється, що "Цемін Україна" був єдиним учасником торгів.

"Приватизація державних підприємств — це важливий елемент розвитку нашої економіки та збільшення інвестицій. Це також прозорість та зменшення корупційних ризиків, що є системною політикою", - зазначив Шмигаль.

Для завершення угоди рішення Кабміну має бути погоджене протягом п'яти днів, після чого ФДМУ оприлюднить остаточний вердикт. Важливу роль у цьому процесі відіграють результати перевірки, яку наразі проводить Служба безпеки України.

Нагадаємо, 8 жовтня на платформі Прозорро.Продажі з'явилася інформація про успішне проведення приватизаційного онлайн-аукціону з продажу державного пакета акцій ОГХК. Переможцем аукціону стала компанія ТОВ "Цемін Україна", підконтрольна NEQSOL Holding. NEQSOL Holding – міжнародна група компаній, що веде бізнес у 11 країнах.

В Україні холдинг володіє другим за величиною мобільним оператором "ВФ Україна" (ТМ "Vodafone Україна"). Засновником і власником NEQSOL Holding є громадянин Азербайджану Насіб Хасанов.

Про ОГХК

Що стосується ОГХК, то вона входить до десятки найбільших видобувників титанових і цирконієвих руд у світі. У європейському масштабі ОГХК є лідером галузі. У 2020 році компанія виготовила близько 350 000 тонн концентратів титанових руд та циркону.

До структури ОГХК входять Вільногірський гірничо-металургійний комбінат, розташований у Дніпропетровській області, та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат у Житомирській області. Важливим кроком у розвитку компанії стало відновлення експорту ільменітового концентрату на європейський ринок восени минулого року.

Відомо, що Фонд держмайна без успіху готував до продажу цю компанію з 2019 року. Паралельно з цим підприємство неодноразово потрапляло в скандали, пов’язані з рейдерським захопленням компанії та постачанням титанової сировини до Росії навіть після початку повномасштабної війни. Крім цього експерти оцінюють запаси титанових руд на основних родовищах підприємства, на які видані дозволи на видобуток, як мізерні, що теж не додавало ліквідності державному активу.

Додамо, ОГХК  став другим приватизованим об'єктом великої приватизації через державну електронну торгову систему Прозорро.Продажі. Першим був готель "Україна" у Києві, який придбав бізнесмен Максим Кріппа.