НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Нацкомісія з цінних паперів вперше дозволила угоди поза ринками через Центрального контрагента

Нацкомісія з цінних паперів вперше дозволила угоди поза ринками через Центрального контрагента
НКЦПФР вперше дозволила угоди поза ринками через Центрального контрагента

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) вперше реалізувала можливість укладення угод з фінансовими інструментами поза організованими ринками через Центрального контрагента за принципом "поставка проти оплати".

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це НКЦПФР повідомила у пресрелізі.

Ключові аспекти нововведення:

  1. Гарантовані розрахунки тепер доступні і на позабіржовому ринку.
  2. Очікується збільшення кількості та обсягу угод з фінансовими інструментами.
  3. Підвищення рівня безпеки виконання угод.

Ця ініціатива стала можливою завдяки рішенню Комісії №1086, яке набуло чинності 10 вересня 2024 року, і покликана збільшити кількість та обсяг фінансових правочинів навіть в умовах воєнного стану.

Згідно з повідомленням, ліцензію на клірингову діяльність Центрального контрагента отримало ПАТ "Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках".

Згідно з даними  УouСontrol, ПАТ "Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках" (код ЄДРПОУ: 35917889) зареєстрований 14 травня 2008 року. Основна діяльність підприємства — надання фінансових послуг. Центр надає також допоміжні послуги у сфері фінансів та ІТ. Статутний капітал компанії становить 206 700 000 грн, а уповноваженою особою є Ткаченко Олег Васильович.

Додамо, у серпні НКЦПФР затвердила нову редакцію Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на організованих товарних ринках – діяльності з організації торгівлі продукцією на товарних біржах, яка має ряд нововведень та змін.