НБУ курс:

USD

41,19

+0,02

EUR

45,13

--0,12

Готівковий курс:

USD

41,45

41,38

EUR

45,60

45,45

Unilever завершила вихід з Росії та Білорусі: хто став покупцем

Unilever, бренди
Фото: Unilever

Британська транснаціональна компанія Unilever, яка є одним із найбільших у світі виробників товарів повсякденного попиту, оголосила про завершення продажу свого російського дочірнього підприємства "Юнілевер Русь" групі компаній "Арнест".

Як йдеться у повідомленні Unilever від імені гендиректора Гайна Шумахера, угода включає весь її бізнес у Росії та чотири заводи у цій країні (в Єкатеринбурзі, Омську, Санкт-Петербурзі та Тулі), а також бізнес у Білорусі.

Умови її не розголошуються. Проте раніше в ЗМІ фігурували суми вартості угоди в 35-40 мільярдів рублів (360-410 мільярдів доларів) з урахуванням дисконту.

"Протягом останнього року ми ретельно готували бізнес Unilever у Росії до потенційного продажу. Ця робота була дуже складною і включала розділення IT-платформ та ланцюжків поставок, а також перехід брендів на кирилицю. Завершення продажу завершує присутність Unilever у Росії", — йдеться в повідомленні.

У свою чергу, група "Арнест" бізнесмена Олексія Сагала також повідомила про завершення угоди з купівлі бізнесу Unilever в РФ і Білорусі. Раніше "Арнест" понад 17 років випускав для компанії Unilever косметичну продукцію та товари побутової хімії як для російського ринку, так і експорту.

За результатами 2023 року сумарний оборот групи становив 130,8 мільярда рублів, показник EBITDA – 30,7 мільярда рублів. Чисельність персоналу становить понад 6 тисяч осіб. Крім косметики та побутової хімії, ГК виготовляє алюмінієву упаковку для напоїв та самі напої.

Unilever працювала в РФ з 1991 року, маючи близько трьох тисяч співробітників. У Санкт-Петербурзі компанія випускала косметику та побутову хімію, в Єкатеринбурзі — косметику, в Тульській області та Омську — морозиво.

У 2022 році частка російського бізнесу становила 1,4% від обороту Unilever (загалом він становив 60,1 мільярда євро) і 2% від чистого прибутку (що склав 8,3 мільярда євро). Російські активи на кінець 2022 року корпорація оцінювала 900 мільйонів євро.

У свою чергу, за підсумками 2023 року частка російського бізнесу Unilever знизилася до 1% від обороту та чистого прибутку групи (59,6 та 7,1 мільярда євро відповідно), а оцінка вартості активів впала до 600 мільйонів євро.

Зазначимо, що Unilever володіє, зокрема, такими відомими в Україні косметичними брендами як Dove, Sunsilk, Axe, Rexona, Lux; брендами побутової хімії Domestos, Cif; брендом соусів Hellman's, супів Knorr, а також морозива Cornetto, Wall's та Magnum. Компанія має 128 тисяч співробітників та постачає продукцію практично у всі країни світу.