НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Харківська друкарня "Фактор-Друк" відновлює роботу після ракетного удару

Харківська друкарня "Фактор-Друк" відновлює роботу після ракетного удару
Знищений палітурний цех вже частково відновили. Фото: скріншот

Харківська друкарня "Фактор-Друк", яка зазнала руйнувань внаслідок російського ракетного удару 23 травня, поступово відновлює свою роботу.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це йдеться у матеріалі "Радіо Свобода".

До атаки друкарня співпрацювала з провідними українськими видавництвами, такими як Vivat, "КСД" та "Фоліо". Наразі основна увага зосереджена на друкуванні підручників для нового навчального року.

Внаслідок удару був повністю знищений палітурний цех, але колектив уже провів демонтажні та ремонтні роботи, відновивши дах, стіни й стелю. За словами генеральної директорки Тетяни Гринюк, хоч виробництво ще не працює на повну потужність, друк підручників вже розпочато.

"Ми друкували "Історію України", "Всесвітню історію", "Фізику", "Мистецтво", взагалі багато підручників. До цього був 7 клас, а зараз ми друкуємо 1–2 клас", – зазначила Гринюк.

Проте, хоч друкарня і відновила роботу, але працювати повним циклом від проекту до обкладинки поки що не може. Надруковані книжки передають іншим друкарням, де їм додають обкладинки, після чого вони надходять до шкіл і магазинів.

"Ми втратили і людей, і машини, тому навчання нових працівників було непростим завданням", – розповіла Гринюк і додала, що колеги з інших друкарень допомогли в навчанні нових співробітників, стажуючи їх на своїх підприємствах.

Збитки підприємства від ракетного удару перевищують 10 мільйонів євро, але ця сума може зрости, оскільки підрахунки ще тривають. Під час обстрілу загинуло сім працівників, а також було знищено 50 тисяч книжок.

Друкарня планує створити меморіал у пам'ять про загиблих працівників, використовуючи знищене обладнання.

Знищення "Фактор-друк"

Нагадаємо, у четвер, 23 травня, під час масованого обстрілу Харкова  російські війська вдарили по друкарні. За даними поліції, окупанти, ймовірно, використали комплекс С-300, завдавши удару по цеху та прилеглій території трьома ракетами. Внаслідок атаки загинули семеро людей. Чотирьох із загиблих ідентифікували за зразками ДНК. Серед загиблих – машиністки, друкарка та укладальник-пакувальник.

Російський ракетний удар по друкарні "Фактор-Друк" в Основ'янському районі Харкова призвів до знищення 50 тисяч книг.

Тоді видавництво Vivat оцінило орієнтовні збитки через руйнування друкарні "Фактор-друк" у Харкові у десятки мільйонів гривень, адже на момент удару у видавництва лише в друці було замовлень на суму близько 20 мільйонів гривень. 

Внаслідок ракетного удару по "Фактор-Друку" сукупна потужність друкарень України зменшилась на 30–40%. Ця втрата призведе до черги на друкарнях, підняття цін на поліграфічні послуги та, зрештою, зростання вартості книжок, говорили у червні 2024-го представники "Ранку", КСД та BookChef. Можливі уповільнення виходу новинок та дефіцити популярних книг прогнозувала PR-менеджерка КСД Тетяна Рябченко.