"Якщо влада хоче зупинити куріння, необхідно боротися з нелегальною торгівлею вже зараз, – топменеджер Philip Morris International

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Постійне зростання нелегальної торгівлі сигаретами в ЄС спричиняє втрати податкових надходжень і створює перешкоди для споживачів, які могли б перейти на альтернативні тютюновмісні продукти, заявили експерти під час конференції EURACTIV.

"Наша мета – запропонувати кращі альтернативи для курців, які вирішили не припиняти курити. Якщо вони починають купувати нелегальні сигарети, то це заважає переходу на нові продукти з нижчими ризиками для здоров’я курців, а також призводить до податкових втрат", – сказав Ніколас Отте, глобальний керівник підрозділу з захисту торгових марок Philip Morris International (PMI).

За словами представника PMI, якщо органи влади хочуть зупинити куріння в майбутньому, то необхідно боротися з нелегальною торгівлею вже зараз.

Тривожна тенденція 

Нелегальна торгівля тютюном роками завдавала головного болю урядам ЄС і це питання досі залишається відкритим.

Нещодавнє дослідження KPMG за 2022 рік показало відсутність прогресу в цій сфері та тенденцію до зростання тіньового ринку сигарет у ЄС. Зокрема, нелегальна торгівля тютюновими виробами за останній рік у ЄС зросла на 0,7%, до 35,8 млрд шт.

"Якби ці сигарети були придбані легально, до 2027 року країни ЄС зібрали б додаткові близько 11,3 мільярда євро податків", – йдеться у звіті.

Згідно з даними KPMG, основним осередком нелегальної торгівлі в Європі є Франція, на яку припадає майже половина (16,9 млрд сигарет) від загального споживання нелегальних тютюнових виробів у ЄС. Акцизний податок на тютюнові вироби є ще одним гострим питанням, яке створює дебати між представниками влади.

Деякі стверджують, що збільшення податків призводить до зростання незаконної торгівлі. ВООЗ і Єврокомісія навпаки виступають за підвищення оподаткування, щоб сигарети ставали розкішшю і люди не курили.

Реальність наступна: Франція має один із найвищих акцизних податків на тютюн –  6,61 євро на пачку. Для порівняння: середній рівень акцизу в країнах ЄС – 3,34 євро. Як наслідок, протягом багатьох років у Франції спостерігається зростання нелегального ринку.

Схожа ситуація в Ірландії, яка після введення високих акцизних податків (8,42 євро) також спостерігала різке зростання тіньовго ринку на 7,6% та досягнула у 2022 році до рівня 24% споживання нелегальної продукції (0,8 млрд сигарет).

З іншого боку, у Польщі, де акцизний податок становить 2,08 євро – нелегальне споживання скоротилося у 2022 на 0,7 в.п., до  4,2% порівняно з попереднім роком.

Під час виступу на конференції EURACTIV, Лукаш Козловський, головний економіст Федерації польських підприємців, сказав, що його країна зробила помилку в минулому, збільшивши податки "прискореними темпами", що призвело до зростання нелегального ринку.

"Зараз ми точно знаємо рівень акцизного податку, який існуватиме в Польщі до 2027 р. І це дуже хороший крок, тому що він дозволяє всім учасникам ринку підготуватися", – сказав Козловський.

Становище України погіршилося після повномасштабного вторгнення Росії

Україна перебуває на другому місці після Франції за рівнем зростання нелегальної торгівлі тютюновими виробами.

"За останні два роки ми спостерігаємо найбільший відсоток зростання тіньового ринку в країні", – зазначила Тетяна Кощук, експертка з питань оподаткування Growford Institute.

У 2018 році Україна запровадила семирічний план, який передбачає щорічне підвищення акцизів на тютюнові вироби на 20% на рік до 2025 року. Це було потрібно, щоб досягти мінімальної ставки акцизу в ЄС. 

"Це стало основною причиною зростання рівня нелегальної торгівлі сигаретами в Україні з 1% у 2016 році до майже 20% у 2022 році", — зазначила експертка. Вона додала, що втрати державних доходів у 2022 році оцінюються у майже півмільярда євро.

"В умовах війни в Україні, погіршення економічної ситуації, порушення логістичних каналів, зниження купівельної спроможності населення та одночасного підвищення акцизів на тютюнові вироби - все більше споживачів починають шукати дешеві сигарети, які пропонують виробники нелегальної продукції", – додала Кощук.

Хоча правоохоронці вжили ряд заходів для боротьби з незаконною торгівлею, закривши деякі нелегальні фабрики на початку цього року, проте згідно зі звітом KPMG, нелегальна торгівля сигаретами в Україні досягла рекордного рівня - 20% у 2022 році. Мова йде про майже 7,4 мільярда сигарет.

Фото: ua.depositphotos.com