НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Вартість ШІ-токенів знизилася на 5%: у чому причина

Вартість ШІ-токенів знизилася на 5%: у чому причина
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Вартість токенів, пов’язаних зі штучним інтелектом, знизилася приблизно на 5% за останні 24 години, перед публікацією звіту про виручку компанії Nvidia. Про це повідомляє incrypted.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Зокрема, такі токени як NEAR Protocol (NEAR) знизились на 4,45%, Artifical Superintelligence Alliance (FET) — на 2,1%, а Injective (INJ) — на 7,87%. Зазначається, що падіння відбувається на фоні загальної корекції на крипторинку, де біткоїн і Ethereum за останню добу знизились на 6% і 10% відповідно.

Дані: CoinMarketCap.

Згідно з даними CoinGecko, ринкова капіталізація токенів ШІ наразі складає 23,9 мільярда доларів. За останні 24 години цей показник знизився на 6%.

Водночас акції Nvidia, одного з найбільших світових виробників відеочіпів, зросли і торгуються по 128,3 доларів за акцію, а ринкова капіталізація компанії перевищує 3,15 трильйона доларів.

Дані: Companiesmarketcap.com

Як правило, перед публікацією звіту Nvidia, токени ШІ-сектора демонструють зростання. Наприклад, у березні 2024 року ці токени підскочили на 25% перед конференцією компанії, однак цього разу спостерігається зниження.

"Сильний звіт про доходи від Nvidia може вивести ринки на нові максимуми, тоді як будь-яка ознака слабкості здатна спровокувати значний відкат. Результати Nvidia є потенційним двигуном ринку цього тижня", — розповів The Block старший аналітик ринку FXTM Лукман Отунуга.

Він також зауважив, що компанія може зіткнутися з серйозними проблемами, такими як затримки з випуском чіпа Blackwell, зростаюча конкуренція з боку AMD і Intel, а також потенційні обмеження з боку США, які можуть вплинути на попит у Китаї.

Нагадаємо, у червні Nvidia стала найдорожчою компанією у світі, випередивши Microsoft та Apple, з ринковою вартістю близько 3,34 трильйона доларів.

NVIDIA планує щороку випускати новий чип для штучного інтелекту

Щоб продовжити отримувати високі доходи, компанія планує випускати нові чіпи для ШІ щороку, пише The Verge. 

До цього часу Nvidia розробляла нову архітектуру приблизно кожні два роки, представляючи Ampere у 2020 році, Hopper у 2022 році та Blackwell у 2024 році.

Чіп Hopper, відомий як H100, став улюбленцем індустрії AI, тоді як B200, що базується на архітектурі Blackwell, також здобув популярність. Ці архітектури використовуються не лише в AI, але й в ігрових та графічних процесорах для творців.

Повідомляється, що наступний чип Rubin з’явиться у 2025 році. Окрім цього, Nvidia також прискорить виробництво інших видів чипів,  щоб відповідати заданій частоті. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com