ЄС виділяє 500 млн євро на виробництво боєприпасів

Фото: ua.depositphotos.com
Європейська Комісія оголосила про виділення €500 мільйонів для нарощування та прискорення виробництва боєприпасів. Фото: ua.depositphotos.com

Європейська комісія 15 березня ухвалила рішення про виділення 500 млн євро з бюджету Європейського Союзу на виробництво боєприпасів, щоб збільшити потужності оборонної промисловості.

Про це повідомила пресслужба Єврокомісії.

"Єврокомісія сьогодні виділила 500 мільйонів євро в рамках Акту з підтримки виробництва боєприпасів (ASAP). Це дозволить європейській оборонній промисловості наростити обсяги виробництва боєприпасів до 2 мільйонів снарядів калібру 155-мм на рік до кінця 2025 року", - йдеться у повідомленні.

Також Єврокомісія в рекордно короткі терміни завершила оцінку відповідно до Регламенту ASAP і вибрала 31 проект, щоб допомогти європейській промисловості збільшити виробництво боєприпасів.

Очікується, що угоди про надання грантів з відібраними заявниками буде підписано в травні 2024 року.

Завдяки вже вжитим заходам, у січні 2024 року потужність виробництва 155-мм снарядів у Європі вже досягла 1 мільйона на рік.

Крім того, Єврокомісія запустила програму для зміцнення європейської оборонної промисловості через спільні закупівлі (EDIRPA) і четверту щорічну програму Європейського оборонного фонду (EDF).

На ці програми з бюджету ЄС виділяють майже 2 мільярди євро.

Зазначається, що сьогоднішні кроки до зміцнення європейської оборонної технологічної та промислової бази зроблені після прийняття першої в історії Європейської оборонно-промислової стратегії (EDIS) і пов’язаної з нею пропозиції щодо Європейської оборонно-промислової програми (EDIP).

Допомога від ЄС з боєприпасами

Нагадаємо, навесні 2023 року Євросоюз пообіцяв Україні 1 млн снарядів протягом 12 місяців. Проте після досягнення згоди виникла суперечка стосовно того, де ці боєприпаси брати. Премʼєр-міністр Польщі розповідав, що в Європі немає необхідної кількості снарядів, тому їх треба закуповувати за межами блоку. Однак проти такої ідеї виступила Франція.

Близько 12 країн, у тому числі країни Балтії, Німеччина, Нідерланди та Польща, збираються або вже поставили близько 300-400 тисяч боєприпасів переважно через ініціативу ЄС. Швеція, Фінляндія, Данія та Норвегія, яка не є членом ЄС, розмістили замовлення на €52 млн, а виробництво повинно розпочатися у 2024 році.

Пізніше видання Bloomberg писало, що з моменту запуску ініціативи ціна на боєприпаси зросла, а це означає, що поточний бюджет може бути недостатньо великим для досягнення поставлених цілей.

Але у Єврокомісії впевнені, що, не дивлячись на уповільнення процесу, країни Євросоюзу встигнуть виготовити мільйон обіцяних Україні боєприпасів до весни 2024 року.

У лютому 2024 року голова дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель під час спільної прес-конференції з премʼєр-міністром Денисом Шмигалем повідомив, що Україна є найвищим пріоритетом для Євросоюзу і до кінця року отримає 1 мільйон необхідних боєприпасів.

Джерело фото: ua.depositphotos.com