Казахстан заборонив ввезення авіапального з Росії

Казахстан заборонив ввезення авіапального з Росії
Заборона пов'язана із надлишком авіагасу. Фото: Wikimedia Commons

Міністерство енергетики Казахстану надіслало листа до національної залізничної компанії "Казахстан темир жоли" КТЖ з вимогою введення конвенційної заборони на ввезення авіапалива з РФ.

Про це повідомляє КазТАГ.

Така заборона пов'язана із надлишком авіагасу на ринку країни і буде діяти до нормалізації ситуації.

Повідомляється, що надлишок пального з РФ складає понад 25 тис. тонн на залізниці поблизу Алмати і понад 6 тис. тонн поблизу Астани. 

В міненерго країни зазначили, що за температури навколишнього середовища понад +20 створюється пожежонебезпечна ситуація на залізниці, тому надлишків гасу варто позбутися.

Крім того, додали у відомстві, у зв'язку з відсутністю заявок на відвантаження від авіакомпаній та аеропортів є ризик затоварювання та зниження переробки НПЗ РК.

Окрім цього, залізничні оператори Росії та Казахстану вже оголосили про плани обмежити перевезення вантажів у бік російського чорноморського порту Тамань, через який відбуваються поставки зрідженого газу. На цей порт припадає близько 7,5% загального російського експорту LPG.

За офіційними даними, в січні-травні залізничні поставки зрідженого газу до порту Тамань від російських і казахстанських постачальників склали 192 тис тонн. За 2022 рік порт відвантажив 328 тис тонн російського та казахського LPG.