НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Комітет з фінансів схвалив законопроєкт про підвищення податків: які нововведення

Комітет з фінансів схвалив законопроєкт про підвищення податків: які нововведення
Фото: Freepik

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти доопрацьований урядовий законопроєкт №11416-д про підвищення податків. Про це повідомив голова комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Зокрема, доопрацьований законопроєкт пропонує збільшення ставки військового збору з 1,5% до 5%. Для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку третьої групи, планується встановити військовий збір у розмірі 1% від доходу. 

Для ФОПів, що сплачують єдиний податок першої, другої та четвертої груп, пропонується встановити військовий збір на рівні 10% від мінімальної заробітної плати.

Крім того, законопроєкт передбачає встановлення ставки податку на прибуток підприємств для небанківських фінансових установ (окрім страховиків) на рівні 25%.

Передбачено також вдосконалення моделі визначення розміру авансових внесків для оподаткування прибутку підприємств, які займаються роздрібною торгівлею пальним.

Додатково, законопроєкт вимагає щомісячного подання звітності про суми доходу, нарахованого на користь фізичних осіб, а також суму утриманого податку та нарахованого єдиного внеску.

Запропоновані зміни в оподаткуванні військовим збором залишатимуться в силі до 31 грудня року, у якому буде припинено воєнний стан.

Данило Гетманцев також повідомив про плани розробити окремий законопроєкт для внесення змін до Бюджетного кодексу, що передбачає зарахування надходжень від військового збору до спеціального фонду державного бюджету з метою їх цільового використання для потреб безпеки та оборони.

Заступник голови Комітету Ярослав Железняк повідомив, що під час обговорення законопроєкту відбулася жвава дискусія щодо пропозиції скасувати підвищення податку на надприбутки банків.

"Була тяжка дискусія по вилученню норми про податок 50% на банки. Депутати виступили за. Проти виступив НБУ, Мінфін та, говорять, категорично проти МВФ. Говорять, що доведеться докапіталізовувати банки та неможливо буде залучити 385 млрд грн на ринку до кінця року. Домовились повернутися до цього у другому читанні", - написав нардеп.

Альтернативи немає: податки в Україні незабаром зростуть

Загалом в України через війну утворився найбільший бюджетний дефіцит у світі. Витрати країни вдвічі перевищують прибутки. За словами міністра фінансів Сергія Марченко, цього року дефіцит бюджету становитиме трохи менше чверті ВВП, або 43,5 мільярда доларів.

Щоб знайти додаткові джерела фінансування армії, влада змушена буде підвищити основні податки, у тому числі податок на додану вартість (ПДВ), військовий збір із зарплат та акцизи, повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його словами, наповнення бюджету неможливо забезпечити, оминаючи основні податки.

"Тому зміни будуть стосуватися бюджетоутворюючих прямих і непрямих податків в т.ч. ПДВ, військового збору та акцизів", - підкреслив нардеп.

Він визнав, що війна  дуже погано впливає на економіку, але влада вимушена буде підняти податки, так як іншого виходу не бачить.

"Але чи є інші варіанти на столі? Ні, у альтернативі майно або життя ми однозначно обираємо — життя", - заявив Гетманцев.

Delo.ua опитало бізнес із різних галузей, інвесторів, асоціації щодо запропонованої моделі підвищення податків та про результати переговорів Ради підприємців з представниками уряду щодо цього. Що вони говорять про підвищення податків під час війни, читайте у матеріалі.