НБУ курс:

USD

41,19

--0,02

EUR

45,02

--0,02

Готівковий курс:

USD

41,46

41,42

EUR

45,60

45,45

Мінцифри заощадило 4,5 млрд грн завдяки прозорим закупівлям дронів

Мінцифри заощадило 4,5 млрд грн завдяки прозорим закупівлям дронів
Фото: Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Завдяки побудові жорсткої системи контролю закупівель, яку контролюють БЕБ та НАБУ, Міністерству цифрової трансформації вдалося заощадити 4,5 мільярда гривень бюджетних коштів.

Про це повідомив очільник Мінцифри Михайло Федоров.

"У 2023 році ми відкрили ринок дронів — вбили всю бюрократію, створили найкращі умови для розвитку та масштабування компаній, збільшили маржинальність з 1% до 25%. Це найвищий показник у світі", - заявив Федоров.

Також він нагадав, що держава почала закуповувати дрони через закритий функціонал Prozorro, щоб укладати контракти за найвигіднішими цінами.

За словами Федорова, на сьогоднішній день ринок розвивається, кількість виробників та контрактів зростає, вже 150 компаній продають безпілотники державі.

Очільник Мінцифри зауважив, що процес закупівель при цьому — максимально прозорий, адже НАБУ та БЕБ мають доступ до CRM-системи з усією інформацією про контракти та безпілотники.

Також, за словами Федорова, кожен БпЛА проходить обовʼязкову експертизу ціни. Окремо працює supply chain — команда з експертів, НАБУ та журналістів, які моніторять ціни на дрони.

"Якщо знаходять завищену вартість — одразу ж ціна коригується ще на етапі укладання контрактів. Завдяки чіткій системі контролю вдалося зекономити вже 4,5 млрд грн бюджетних коштів", - наголосив очільник Мінцифри.

Разом з тим Федоров відзначив важливість того, щоб виробники дронів не завищували маржинальність в 25%, адже всі випадки будуть фіксувати детективи НАБУ та БЕБ.

"Ми вже ухвалили 30+ постанов, щоб лібералізувати ринок, і не зупиняємося на цьому. Якщо ми хочемо перемогти у війні завдяки технологіям, нам треба підтримувати виробників цих технологій, і ми робимо все можливе для цього. Водночас вимагаємо чесної позиції і від виробників", - підсумував міністр цифрової трансформації.

Держава вже законтрактувала мільйон українських дронів

У грудні 2023 року президент Володимир Зеленський поставив завдання виготовити мільйон дронів. Проте українським виробникам БпЛА вдалося достроково виконати поставлене завдання – 1 мільйон дронів для Сил оборони вже законтрактовано.

"На цей рік уже законтрактовано нашим виробникам мільйон дронів, і буде загалом по року більше. Усіх деталей зараз ми не розголошуємо, але наші спроможності виробляти дрони незмінно стають більшими і ми працюємо не лише з державним фінансуванням, а й з партнерами — щоб вони вкладалися в наше виробництво дронів", — заявив Зеленський. 

Міністр цифрової трансформації Федоров зазначив, що за два роки повномасштабної війни в Україні відбулася справжня технологічна революція і зараз 96% дронів, які закуповує держава, — українського виробництва.

"Ми створили одні з найкращих умов у світі для виробників БпЛА, що дало змогу масштабувати виробництво у 100 разів. Тобто Україна вже воює власними інноваціями. Зараз у фокусі — ракетна програма й пошук нового технологічного геймченджера, яким колись стали дрони", - розповів він.