НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

НЕФКО та Данія відновлюють інфраструктуру водопостачання в Миколаєві

НЕФКО та Данія відновлюють інфраструктуру водопостачання в Миколаєві
Панорама міста Миколаєва. Фото: nefco.int

НЕФКО та міська адміністрація Миколаєва підписали нову грантову угоду на реконструкцію системи водопостачання окремого району міста. Цей інвестиційний проєкт сприятиме відновленню міської інфраструктури водопостачання. На реалізацію проєкту виділено 7,2 млн євро.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба НЕФКО.

Зазначається, що кошти у розмірі до 40 млн данських крон (приблизно 5,36 млн євро) були виділені на реалізацію проєкту та допоміжні заходи від Данії через програму сталого фінансування інфраструктури Danida Sustainable Infrastructure Finance (DSIF), яка має на меті надати фінансування Миколаєву для покращення управління збитковою системою водопостачання та відновлення інфраструктури міських водогонів.

Покращать водопостачання Корабельного району Миколаєва

Повідомляється, що Корабельний район Миколаєва було обрано для реалізації проєкту в якості пріоритетної території.

Основною метою проєкту є реабілітація існуючої системи водопостачання, що дозволить підвищити її надійність та сталість. Понад 70 000 мешканців Корабельного району отримають переваги від покращення послуг водопостачання.

У НЕФКО зауважують, що існуюча водопровідна мережа Корабельного району стикається зі значними проблемами. Інфраструктура перебуває у поганому технічному стані, а рівень втрат води в трубах сягає близько 40%. Крім того, насосне обладнання на трьох основних водонапірних насосних станціях є застарілим, без належного регулювання та не відповідає поточним потребам у водопостачанні.

Крім того, споживання води в цьому районі страждає від низького рівня обліку, що призводить до неточності розрахунків.

Що планують зробити

Проєкт передбачає кілька ключових заходів. По-перше, заплановано заміну близько 11 кілометрів труб, що становить близько 8% від загальної протяжності мережі в Корабельному районі.

По-друге, у багатоповерхових житлових будинках буде встановлено 55 загальнобудинкових лічильників, оснащених системою дистанційного збору даних. Також проєкт передбачає заміну насосів на трьох водонапірних насосних станціях. Прогнозується, що ці зміни призведуть до економії коштів міського бюджету в розмірі близько 93 000 євро на рік.

"Питання водопостачання залишається пріоритетним для Миколаєва. Разом з нашими донорами та партнерами DSIF, урядом Данії та НЕФКО, направляємо всі наші зусилля, щоб відновити централізовану подачу питної води. Працюємо і над реконструкцією мереж, які значно постраждали внаслідок використання солоної води", - підкреслив Олександр Сєнкевич, міський голова Миколаєва.

"З 2021 року НЕФКО керує грантовими коштами Danida Sustainable Infrastructure Finance (DSIF).  Разом ми працюємо над своєчасною та ефективною реалізацією цього останнього проєкту, який стане першою з кількох данських інвестицій в інфраструктуру Миколаєва, спрямованих на покращення водної інфраструктури Миколаєва, посилення її стійкості та розбудову спроможності міста реагувати на наслідки бойових дій. Наша мета – забезпечити гідний рівень послуг водопостачання для населення міста та внутрішньо переміщених осіб", - запевнила Ірина Федоренко, інвестиційна радниця компанії НЕФКО.

З весни 2024 року Данія також паралельно фінансує ще один проєкт реконструкції водопостачання в Миколаєві у рамках Данської програми з фінансування сталої інфраструктури (ПФСІ). Наразі цей проєкт перебуває на стадії закупівель, а оголошення тендеру очікується у вересні.

ДОВІДКА:

НЕФКО, Північний зелений банк, є міжнародною фінансовою організацією (МФО), яку було засновано в 1990 році. Окрім власного капіталу Інвестиційного фонду НЕФКО керує декількома трастовими фондами від імені різних донорів для підтримки реалізації екологічних та кліматичних проєктів. Протягом багатьох років НЕФКО впровадила близько 1600 приватних і державних проєктів у ряді галузей по всьому світу. Штаб-квартира НЕФКО розташована в м. Гельсінкі, Фінляндія.

Для відновлення мереж водопостачання в Миколаєві потрібні роки

Питна вода у кранах мешканців Миколаєва зникла 12 квітня 2022 року через перебитий російськими загарбниками водогін Дніпро-Миколаїв. Відтоді там тече лише технічна вода.

Повне відновлення мереж водопостачання у Миколаєві триватиме не один рік і потребує чималих коштів, заявив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

За його словами, слід розуміти, що є два аспекти - фінансовий та технічний. Щодо фінансового, кошти наразі шукають. Цим питанням активно займається, зокрема, голова Миколаївської ОВА Віталій Кім, народні депутати від Миколаївщини.

Майже пів року після руйнування Каховської ГЕС жителі Миколаєва централізовано отримували солону воду, в результаті труби значно пошкоджені. Тепер в місті доведеться замінити значну частину системи водопостачання.