НБУ курс:

USD

41,25

+0,03

EUR

45,71

--0,44

Готівковий курс:

USD

41,51

41,44

EUR

46,30

46,11

Непрямі фінансові втрати економіки України від війни перевищують $1,164 трлн

Непрямі фінансові втрати економіки України від війни перевищують $1,164 трлн
Наслідки ворожого обстрілу Одеської області 2 жовтня. Фото: Одеська ОВА

Загальна сума непрямих втрат для України від початку повномасштабного вторгнення станом на липень, включно з поточними та прогнозованими втратами виторгу і доданої вартості, оцінюється в $1,164 трлн та $385,7 млрд відповідно. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це йдеться у дослідженні Київської школи економіки (KSE).

За даними аналітиків, найбільші суми непрямих втрат за обсягом виторгу стосуються продуктивних секторів, зокрема торгівлі ($450,5 млрд), промисловості разом із будівництвом та послугами ($409,9 млрд), а також сільського господарства ($83,1 млрд).

Важливі інфраструктурні сектори також зазнали значних втрат, зокрема енергетика ($43,1 млрд) та транспорт ($38,8 млрд).

Як зауважують у KSE, окрім втрат у виторгу, економіка України несе значні додаткові витрати. Найбільші з них припадають на розмінування ($42 млрд) та житловий сектор ($22,4 млрд).

У житловому секторі основні витрати пов’язані з додатковими витратами громадян на оренду житла ($15,4 млрд). Водночас зросли й продовжують зростати витрати держави на соціальні виплати, які становлять $10 млрд.

На демонтаж зруйнованих об’єктів та вивіз відходів за всіма секторами припадає $13,4 млрд.

Втрати також охоплюють інші сектори, як-от охорона здоров’я ($11,4 млрд), освіта та наука ($14,5 млрд), фінансовий сектор ($4,3 млрд), культура, спорт та туризм ($7,3 млрд), а також цифрова інфраструктура та IT-сектор ($19,3 млрд).

Зазначається, що значний тиск на економіку також чинить необхідність відновлення житлово-комунального господарства, де непрямі втрати оцінюються у $7,7 млрд.

Нагадаємо, внаслідок війни енергетичний сектор зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму 56,2 млрд доларів, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом "Відбудувати краще, ніж було", становлять 50,5 млрд доларів.

На відновлення України потрібно 486 млрд доларів

Станом на 31 грудня 2023 року за оцінкою Світового банку загальна вартість відбудови та відновлення України становить 486 млрд доларів США впродовж наступного десятиліття.

За оцінками української влади, тільки цьогоріч країні знадобиться приблизно $15 млрд для невідкладних пріоритетних заходів із відновлення.

Пряма шкода в Україні сягнула майже 152 млрд доларів США, причому найбільш постраждалими сферами є житловий сектор, транспорт, торгівля та промисловість, енергетика і сільське господарство. Найбільше постраждала інфраструктура в Донецькій, Харківській, Луганській, Запорізькій, Херсонській та Київській областях. Там пошкоджено або зруйновано 10% житлового фонду.