НБУ курс:

USD

41,19

+0,02

EUR

45,13

--0,12

Готівковий курс:

USD

41,45

41,38

EUR

45,60

45,45

Норвегія інвестує 88 млн доларів у розширення виробництва зброї для України

Норвегія інвестує 88 млн доларів у розширення виробництва зброї для України
Ілюстрація: freepik

Норвегія оголосила про виділення 88 мільйонів доларів (967 мільйонів норвезьких крон) на збільшення виробничих потужностей своєї оборонної промисловості для підтримки України та союзників. 

Про це повідомили в уряді країни під час презентації урядової дорожньої карти з розвитку оборонних можливостей країни.

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам наголосив на важливості цього рішення через зростаючу потребу в оборонних матеріалах в Україні, серед союзників та на національному рівні.

Підтримка буде спрямована на:

  • Розвиток малих і середніх норвезьких компаній, які постачають оборонні матеріали для України;
  • Створення нової лінії виробництва ракетних двигунів;
  • Дослідження та підготовку техніко-економічного обґрунтування для нового заводу з виробництва вибухівки.

Також уряд планує надати додаткові 342 мільйони норвезьких крон на підтримку виробництва гексаміну –  ключового компонента для сучасних вибухових речовин – який буде корисним для українських сил. Норвегія залишається однією з небагатьох західних країн, яка виробляє передову військову вибухівку, необхідну Україні для захисту від російської агресії.

Міністр промисловості Норвегії Сесілі Мірсет підкреслила, що ця стратегія не тільки посилить безпеку країни, але й створить нові робочі місця та сприятиме розвитку оборонної промисловості в Норвегії.

У Норвегії вважають, що російське вторгнення в Україну вимагає термінових заходів для збільшення оборонних потужностей, оскільки Україна потребує систем протиповітряної оборони, ракет і артилерійських снарядів для продовження своєї боротьби.

Як Норвегія допомагає Україні

Нещодавно стало відомо, що Норвегія збирається передати Україні оборонні технології для підтримки виробництва 155-мм артилерійських снарядів. Ця підтримка буде надана через норвезьку промисловість і сприятиме зміцненню спроможностей України виробляти сучасні боєприпаси на власній території.

Також Норвегія оголосила про передачу Україні шести винищувачів F-16. Крім того повідомлялося, що Норвегія виділить 92,69 мільйона доларів на зміцнення протиповітряної оборони України.

Додамо також, що уряд Норвегії надав Україні грантову допомогу у розмірі 100 мільйонів євро для підтримки та відновлення енергетичного сектору країни.

Окрім цього, уряд Норвегії витратить 100 мільйонів норвезьких крон (9,5 мільйонів доларів) на евакуацію тяжкопоранених українців для лікування в Європі.