НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Обов'язкове страхування воєнних ризиків: РФС підтримала новий законопроєкт

Обов'язкове страхування воєнних ризиків: РФС підтримала новий законопроєкт
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Рада з фінансової стабільності (РФС), а засіданні 22 серпня, підтримала законопроєкт про створення повнофункціональної системи страхування воєнних ризиків, який буде передано до Верховної Ради після широкого обговорення з представниками бізнес-спільноти. Про це повідомляє пресслужба НБУ та Мінфіну.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Проєкт передбачає запровадження обов’язкового страхування для певних об’єктів і добровільного страхування для тих, що не підлягають обов’язковому страхуванню.

Стандартизовані страхові продукти буде розробляти Державна агенція зі страхування воєнних ризиків, яка функціонуватиме як акціонерне товариство під контролем Кабінету Міністрів через Міністерство економіки.

 Водночас Національний банк здійснюватиме державне регулювання та нагляд за її діяльністю.

Зазначається, що страхування воєнних ризиків є одним з 13 заходів, спрямованих на посилення і розширення фінансових та капітальних ринків, які передбачені меморандумом з МВФ.

Нагадаємо, що Рада з фінансової стабільності в лютому 2024 року схвалила концепцію створення моделі страхування воєнних ризиків в Україні, яка включає обов'язкове та добровільне страхування.

Концепція передбачає трирівневу модель, що складається з локальних страховиків, інших установ, які виконують агентські функції, та спеціально створеного Державного агентства зі страхування воєнних ризиків. У майбутньому до цієї системи долучаться міжнародні перестраховики.

Відповідальність буде розподілятися між цими рівнями через встановлені ліміти в порядку черговості.

В чому важливість старту страхування від воєнних ризиків

За словами очільниці Мінекономіки Юлії Свириденко, початок страхування воєнних ризиків — вкрай важлива подія для ринку й не менш важлива для політики "Зроблено в Україні".

Вона зазначила, що розвинена інфраструктура страхування від воєнних ризиків може бути додатковим стимулом для інвесторів виходити на український ринок, розвивати тут свої заводи і фабрики, які орієнтовані на експорт.

"Раніше страхування від воєнних ризиків було доступне лише від міжнародних організацій — MIGA страхувало іноземні компанії, які готові інвестувати в Україну,  американська DFC та польська агенція KUKE надавали гарантії іноземним та українським компаніям. І тепер ЕКА приєднується до організацій, готових страхувати інвестиції в Україну і в Україні", - розповіла Свириденко.

Джерело фото: ua.depositphotos.com