Сервіс OnlyFans сплатив у бюджет України понад мільйон доларів - Гетманцев

Сервіс OnlyFans сплатив у бюджет України понад мільйон доларів - Гетманцев
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

В останньому кварталі 2023 року український держбюджет отримав 2,513 мільярда гривень від так званого "податку на Google", перевищивши показник попереднього кварталу на 421 мільйон гривень.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у Telegram.

Зокрема, Гетманцев прокоментував і діяльність на українському ринку та сплату податків від відомого сервісу OnlyFans.

"А для тих, хто вже традиційно стежить за сервісом OnlyFans, зазначимо, що компанія за надання послуг на території України у 2023 році нарахувала та сплатила $1 273,0 тисячі", — зазначив він.

Гетманцев підкреслив, що міжнародні корпорації проявляють відповідальність, не чекаючи дедлайну для сплати податків. Вони вже завершили декларування за IV квартал 2023 року і внесли 2,17 мільярда гривень, що становить 86% від загальної суми нарахованих податків.

За його словами, в кінці кварталу зазначені компанії мають внести до державного бюджету суму в 2,513 мільярда гривень, що еквівалентно 30,1 мільйону євро та 34,4 мільйону доларів. Це на 421 мільйон гривень більше, ніж було перераховано в минулому кварталі.

Також нардеп оприлюднив список найбільших платників податків за квартал. Ідеться про:

  • Google;
  • Sony;
  • Etsy;
  • Apple;
  • Meta;
  • Wargaming Group; 
  • Netflix.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Державна податкова служба України оштрафувала за несплату податків компанію, що управляє порнографічними сервісами PornHub.

Податок на Google

Нагадаємо, у липні 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про оподаткування електронних послуг нерезидентів, який Верховна Рада ухвалила 3 червня.

Так званий закон про "податок на Google" зобов'язує інтернет-гігантів, що працюють в Україні, платити 20% ПДВ в український держбюджет. Водночас він прибрав із законодавства норму про сплату українцями 20% ПДВ за купівлю реклами у нерезидентів.

Нові норми набули чинності з 1 січня 2022 року.

За 9 місяців поточного року так званий “податок на Google” поповнив  український  бюджет на 10,2 млрд грн. Найбільшими платниками ПДВ з цифрових послуг наразі є Google, Google Play та Netflix.

Джерело фото: ua.depositphotos.com